Отидете към основна версия

6 976 21

Превръщат повърхността на BMW в touchpad

  • bmw-
  • smart fabrics-
  • vision connecteddrive

 

Инженерите на BMW, които се стараят винаги да са в челните места в областта на иновациите, разработват нова технология за комуникация между водач и автомобил посредством специално гъвкаво влакно, което реагира на докосване с пръсти, подобно на т.нар. сензорни дисплеи.
 
Влакното е измислено отдавна и вече получи работно име smart fabrics, но до този момент не е използвано в автомобилостроенето. Самият материал е създаден в Канада от учени от Политехническия университет в Монреал, а сега баварците ще го интегрират в автомобилите си.
 
Полимерният материал може да се вплита в различни меки тъкани като тапицерия или по-твърди, каквито са частите на арматурното табло. Специалистите от BMW се надяват да го използват за команди за настройка на креслата, отваряне на жабката и други подобни.
 
Smart fabrics може да се почиства както обикновенните текстилни материи. Идеята на баврицете е все повече системи от автомобила да могат да се управлят чрез немеханични способи. На този етап обаче не е ясно кога подобна технология ще бъде намери място в сериен модел.
 
Нещо подобно BMW демонстрира в концепта си Vision ConnectedDrive, който беше показан на автосалона в Женева миналата година. Прототипът впечатли с начина за отваряне на вратата. Достатъчно е водачът да прокара ръката си през определена област, без да се налага дори да докосва повърхонстта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини