Отидете към основна версия

2 610 8

Холандци построиха кола от лен и захар

  • noah-
  • електромобил-
  • лен

Студенти от техническия университет в Айндховен представиха прототип на биоразградим електромобил. Каросерията, шасито и повечето части от интериора на концепта Noah са изработени от ленени влакна и захар.

Електромобилчето харчи енергия, еквивалентна на 1 литър бензин на 300 км пробег. В основата ми лежи шаси от сандвич-панели, направени от лен и биопластмаса на основата на захарна тръстика. Каросерийните панели са от ленени рогозки, запечатани в смола.

Холандците твърдят, че за производството на биоматериалите, от които е изработен Noah, е необходима шест пъти по-малко енергия, отколкото при използването на алуминий или въглеродни влакна. Ленените панели били изключително здрави и дори позволявали проектирането на зони за деформация при удар.

Noah се рециклира изцяло. Биокомпозитните материали, от които е изработен електромобилът, могат да се използват повторно - например за производството на строителни блокчета.

Ленено-захарният автомобил тежи 420 кг, а акумулаторният му блок - 60 кг. Пробегът с едно зареждане на батерията достига 240 км, а максимална скорост е 110 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини