Отидете към основна версия

59 404 23

Какво е Shift Lock и за какво служи?

  • shift lock-
  • автоматик-
  • автоматична трансмисия
Снимка: Shutterstock

Ако карате автомобил с автоматична скоростна кутия, най-вероятно знаете колко повече главоболия може да предизвика изтощеният акумулатор в сравнение с трансмисиите с ръчно превключване. Колата не може да бъде преместена или издърпана, защото скоростният лост просто не може да бъде преместен от позиция "паркинг".

Причината за това е функцията Shift Lock. Тя предотвратява включването на скорост без да е натиснат педалът на спирачката. Така се избягва рискът от инциденти ако лостът да бъде поставен в позиция Drive или Reverse по невнимание.

Проблемите започват ако акумулаторът се е изтощил и двигателят не може да бъде стартиран. В такъв случай единственият вариант колата да бъде преместена остават кабелите за подаване на ток или репатракът. Ако пък се касае за друга повреда, работа върши само втората опция.

Точно тук идва на помощ същата функция Shift Lock. Как става това показва видео от Nissan Owner Channel. За пример е даден моделът Altima, но с известни нюанси функцията е идентична при повечето автомобили с автоматични трансмисии.

Процедурата започва с поставяне на контактния ключ на позиция Lock, след което той се изважда и се активира ръчната спирачка. Обикновено в пряка близост до скоростния лост има капаче, което трябва да бъде отстранено (внимателно, за да не се надраска пластмасата).

В отвора под капачето има слот, който трябва да се натисне с отвертка и скоростният вече може да бъде преместен на "неутрална". Остава само контактният ключ да бъде върнат в ключалката, за да се отключи воланът, да се освободи ръчната спирачка и автомобилът вече може да бъде преместен.

Не всички производители обозначават Shift Lock с надпис, тъй като предпочитат да оставят използването на тази функция в ръцете на професионалисти. Тя обаче е стандартна за всяка автоматична трансмисия и в YouTube има предостатъчно упътвания как да бъде открита в случай, че се наложи да бъде използвана при други марки и модели.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.

Свързани новини