Отидете към основна версия

5 436 14

Автобус за тежък офроуд

  • pulsar expo-
  • torsus praetorian-
  • автобус-
  • офроуд

Чешката компания Pulsar Expo, профилирана в производството на автомобили със специално предназначение, представи прототип на всъдеходен автобус. Torsus Praetorian не е просто доработка на съществуващ модел, а е проектиран от нулата.

Pulsar Expo е основана през 2014 г. от съпрузите Вахтанг Джукашвили и Юлия Хомич. За краткото си съществуване обаче компанията е успяла да си създаде клиенти като ООН и правителството на САЩ, а към Torsus Praetorian вече проявяват интерес няколко държави.

Каросерията на всъдеходния автобус е изработена от композитни материали. Освен че е по-лека от металните аналози, тя не се бои от корозия. Теглото на Torsus Praetorian е 13.5 тона.

Двигателят, шасито и скоростната кутия са производство на MAN. Шестцилиндровият турбодизел развива 240 к.с. и позволява достигането на 117 км/ч. Задвижващи, разбира се, са и четирите колела, а клиренсът е 389 мм.

В салона на Torsus Praetorian има 35 места. Pulsar Expo предлага няколко модификации, сред които и медицинска версия. В нея могат да се поберат до 12 болни на носилки.

Torsus Praetorian ще се произвежда в Братислава. Поръчки за всъдеходния автобус вече има от зимни курорти в Нова Зеландия и Грузия, а властите в Бангладеш искат да закупят 105 бройки. Други 70 са били поръчани от нефтодобивна компания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини