Отидете към основна версия

4 819 8

Nissan Leaf измина 16 хил. км за два месеца

  • nissan-
  • leaf-
  • марек камински

Полският пътешественик Марек Камински навъртя 16 000 км с електромобил Nissan Leaf за 60 дни, изминавайки разстоянието от родината си до Япония. Камински е известен като единственият човек, покорил двата полюса на планетата ни в рамките на една календарна година.

Пътешествието на Марек започнало от полския град Закопане, преминало през седем държави на два континента - Литва, Беларус, Русия, Монголия, Китай и Южна Корея - и приключило в Токио.

Камински обяснява избора си на превозно средство с желанието да докаже, че електромобилите стават и за дълги пътувания дори из най-дивите места. Полякът твърди, че е намирал къде да зареди "лийфа" даже "далеч от цивилизацията с инфраструктура на санитарния минимум".

Марек возел със себе си различни комплекти кабели и зарядни устройства, които да позволяват зареждането от мрежи с различна сила на тока от 6 до 25 ампера. В най-добрия вариант капацитетът на батерията на Leaf се попълвал за около 4-5 часа.

Nissan представи второто поколение Leaf през септември миналата година. Хечбекът има електромотор с мощност 150 к.с. и йон-литиеви батерии с капацитет 40 кВтч. Обсегът с едно зареждане достига 378 км.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини