Отидете към основна версия

11 228 25

Как BMW превръща вода в 50 к.с. (ВИДЕО)

  • bmw-
  • bosch-
  • m4-
  • gts-
  • впръскване на вода

Изминаха три години, откакто BMW представи M4 GTS - първия автомобил на компанията, снабден със система за впръскване на вода от Bosch. Благодарение на нея купето развива 500 к.с. Процесът е известен отдавна и вече е използван от Chrysler and Saab, както и в самолетостроенето, но си остава загадка за повечето обикновени автомобилисти.

За да попълнят тези празнини в знанията, от YouTube-канала Engineering Explained застават на дъската и обясняват чудодейната технология, която превръща водата в мощност.

Основната цел на системата за впръскване на вода е намаляване на температурата на горивната смес преди навлизането ѝ в горивната камера, за да се избегнат детонации и преждевременно запалване. Това се постига чрез пулверизиране на дестилирана вода от 50-литров резервоар във всмукателния колектор.

По-плътната водно-въздушна смес е позволила на инженерите на BMW да увеличат налягането на турбокомпресора от 17.2 на 21.6 PSI, което пък повишава мощността с 50 к.с. Освен това по-ниската температура, която се постига с впръскването на вода, редуцира натоварването върху части като буталата, изпускателните клапани и катализатора.

Пълнене на резервоара с дестилирана вода не се налага често, тъй като системата за впръскване сработва само при високи натоварвания (5 000 об/мин и отворен докрай дросел). Самият двигател също разпознава ако резервоарът е празен и пренастройва автоматично газоразпределителния механизъм.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини