Last news in Fakti

14 Януари, 2019 12:18 11 212 25

Как BMW превръща вода в 50 к.с. (ВИДЕО)

  • bmw-
  • bosch-
  • m4-
  • gts-
  • впръскване на вода

Изминаха три години, откакто BMW представи M4 GTS - първия автомобил на компанията, снабден със система за впръскване на вода от Bosch. Благодарение на нея купето развива 500 к.с. Процесът е известен отдавна и вече е използван от Chrysler and Saab, както и в самолетостроенето, но си остава загадка за повечето обикновени автомобилисти.

За да попълнят тези празнини в знанията, от YouTube-канала Engineering Explained застават на дъската и обясняват чудодейната технология, която превръща водата в мощност.

Основната цел на системата за впръскване на вода е намаляване на температурата на горивната смес преди навлизането ѝ в горивната камера, за да се избегнат детонации и преждевременно запалване. Това се постига чрез пулверизиране на дестилирана вода от 50-литров резервоар във всмукателния колектор.

По-плътната водно-въздушна смес е позволила на инженерите на BMW да увеличат налягането на турбокомпресора от 17.2 на 21.6 PSI, което пък повишава мощността с 50 к.с. Освен това по-ниската температура, която се постига с впръскването на вода, редуцира натоварването върху части като буталата, изпускателните клапани и катализатора.

Пълнене на резервоара с дестилирана вода не се налага често, тъй като системата за впръскване сработва само при високи натоварвания (5 000 об/мин и отворен докрай дросел). Самият двигател също разпознава ако резервоарът е празен и пренастройва автоматично газоразпределителния механизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФБ(Р)

    52 2 Отговор
    Шел и Лукойл не харесват това.

    Коментиран от #7

  • 2 Електрошок

    16 5 Отговор
    А пък Джизъса нахрани народа си с три риби и превърна водата във вино!!

    Коментиран от #24

  • 3 НИВГАШ

    3 20 Отговор
    ДРЪН-ДРЪН-ДРЪН.BMW и вода.ДРЪН-ДРЪН-ДРЪН.
  • 4 Димов

    29 12 Отговор
    Това е супер дърта система, която я имаше на една турбинирана Лада в България. Или май беше Жигула с Ладов мотор. Точно както е описаният процес, едно към едно. Какво толкова революционно има? Самата идея за впръскване на топлоотнемащ агент, с който да се намали температурата на входящият въздух и да се повиши плътността му, откъдето пък да впръскваш повече гориво е по-стара и от ДВГ. Къде видяха революция? Къде видяха иновация? Стари чалъми, прилагани от тунингистите по света.

    Коментиран от #10, #21

  • 5 перко

    11 2 Отговор
    и аз ша сипя една туба вода(минерална) на мойта да и кача кончетата
  • 6 ноУхаУ

    13 6 Отговор
    Охооо тия открили топлата вода, тоя номер с водни пари на дестилирана вода е още от времето на нискооктановите бензини от сорта на 76-86...руска технология! В пункта за прегледи очите им стават като кайсии..;-)
  • 7 Японеца

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "ФБ(Р)":

    Икономията е минимална! За споменатите заплахата е Тесла, Лийф, Тойота и Хонда с хибридите и водорода.

    Коментиран от #22

  • 8 Японеца

    3 2 Отговор
    Водно-метаноловата инжекция е в пъти по-ефективна.Метанола отнема много повече топлина.
  • 9 гост

    8 1 Отговор
    И в 99.9% от времето караш с 50кг. отгоре. Инак технологията е много стара и позната и е подходяща за всички турбомотори като намалява температурата на въздуха и оттам плътността на всмуканият въздух е по-висока, което пък значи, че може да се оползотвори повече от горивото, а не да се изхвърли неотработено. Не е чудо, нито носи съществен плюс и е предимно за много горещи региони на експлоатация, за да може двигателя да си запази характеристиките. При самолетите се е ползвало, за да може да летят с по-висока мощност в рядък въздух, сиреч по-високо.

    Коментиран от #17

  • 10 gvdff

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    Не, никой не го представя като иновация, дори е упоменато в статията. Идеята е, че малко хора го знаят това, чак се чудя как някой не е оплюл статията като фалшива, и не е започнал да обяснява как вода и ДВГ са несъвместими неща.

    Коментиран от #11

  • 11 Електрошок

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "gvdff":

    Ми те са несъвместими бе каскет!

    Коментиран от #12

  • 12 gvdff

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Електрошок":

    Докажи ми, моля.

    Коментиран от #13

  • 13 Random

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "gvdff":

    Ми пробвай да караш на вода...
  • 14 Електрошок

    3 2 Отговор
    Доказва се нещо на някой само ако има поне малка вероятност да те разбере.Интуицията ми подсказва,че този случай не е такъв.
  • 15 CL500

    3 2 Отговор
    И какво, ще мъкна аз едно 50 кила отгоре в колата, за да ми идват 50 коня и то само при високи натоварвания. Всеки производител се стреми са свали килограмите на колите си, а тук ще разкарвам един бидон вода. Не, мерси!

    Коментиран от #18

  • 16 Електрошок

    3 1 Отговор
    Просто казано тези водни" заклинания" се правят за повишаване на литровата мощност,но ефекта е съмнителен,тъй като водата отнема част от топлината при горивния процес.Трябва да се има впредвид,че подобряването на пълненето чрез охлаждане или чрез турбина не подобрява кпд,а повишава литровата мощност,което е важно за самолетните двигатели.
  • 17 Електрошок

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Направо ма шокирваш с това изречение:
    "може да се оползотвори повече от горивото, а не да се изхвърли неотработено"!?
  • 18 Електрошок

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "CL500":

    Точно така!
  • 19 comment

    3 2 Отговор
    С боза КПД се вдигало с още 52% над това с водата, но само за БМВ вършело работа...
  • 20 4х4

    2 0 Отговор
    На колега астрата цяло лято я гледам пуши бяло( и не само де).Викам му гори ти вода а той,,двигателя си го иска, така върви повече,, Чак сега я разглоби(спря да пали), блокът пукнат на 3 места.Дизел 1.7 , 14 годишна.Все още твърди,че колкото повече вода се губело, повече вървяла...
  • 21 666

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    сигурно и тази лада е била с турбо компресор на 21psi
  • 22 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Японеца":

    Тук не става въпрос за икономия, а за мощност. Този метод наистина е известен много отдавна. Самолетите Месершмит са имали такава система през втората световна война. Използвала се е за бързо ускоряване при форсаж, но е трябвало да работи не повече от 5 минути, иначе двигателят дава "фира". Но като гледам и сега е пак същото, работи само при най-натоварения режим. А кой кара постоянно в такъв режим, освен на състезания?
  • 23 незнайко

    2 0 Отговор
    РЪЖДА, РЪЖДА а последиците от нея спряха тези разработки !!!
  • 24 ЕвроЗона

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Електрошок":

    Исаия 57:4!
  • 25 Язе

    1 0 Отговор
    Голяма работа е наистина ви казвам. Сложих на мойто балканче и щях да откача .За една седмица ми изтърка гумите Два дена не го карах че студено и ми ръждясали сегментите и се пресякло маслото и сега се чудя какво да правя иначе много бяга