Отидете към основна версия

16 447 18

Паладият поскъпна рекордно

  • паладий-
  • поскъпване-
  • катализатор

Спадът в търсенето на автомобили с дизелови двигатели е довел до неимоверно поскъпване на паладия. Само от началото на годината цената на този скъпоценен метал, използван в каталитичните неутрализатори на колите, се е увеличила с 20% и в сряда е достигнала $1 500 (€1 328) за една тройунция (около 31.1 грама).

Нарасналото търсене на паладий се обяснява с увеличеното производство на автомобили с бензинови двигатели. В катализаторите на дизеловите коли се използва платина, чиято цена не се е променила особено. За сметка на това през 2018 г. автомобилната промишленост е погълнала 85% от добивания паладий, без който бензиновите коли не могат да покриват все по-строгите екологични норми.

Поскъпването на метала обаче надали ще доведе до увеличаване на цените на новите автомобили. По данни на производителите за един катализатор на бензинов двигател са необходими между 0.6 и 0.9 грама паладий.

Най-големи количества от скъпоценния метал се добиват в Южна Африка, следвана от Русия. На първо място по потребление е Китай, след който се подреждат Северна Америка, Европа и Япония.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини