Last news in Fakti

22 Февруари, 2019 12:07 16 441 18

Паладият поскъпна рекордно

  • паладий-
  • поскъпване-
  • катализатор

Спадът в търсенето на автомобили с дизелови двигатели е довел до неимоверно поскъпване на паладия. Само от началото на годината цената на този скъпоценен метал, използван в каталитичните неутрализатори на колите, се е увеличила с 20% и в сряда е достигнала $1 500 (€1 328) за една тройунция (около 31.1 грама).

Нарасналото търсене на паладий се обяснява с увеличеното производство на автомобили с бензинови двигатели. В катализаторите на дизеловите коли се използва платина, чиято цена не се е променила особено. За сметка на това през 2018 г. автомобилната промишленост е погълнала 85% от добивания паладий, без който бензиновите коли не могат да покриват все по-строгите екологични норми.

Поскъпването на метала обаче надали ще доведе до увеличаване на цените на новите автомобили. По данни на производителите за един катализатор на бензинов двигател са необходими между 0.6 и 0.9 грама паладий.

Най-големи количества от скъпоценния метал се добиват в Южна Африка, следвана от Русия. На първо място по потребление е Китай, след който се подреждат Северна Америка, Европа и Япония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rukaisho

    14 3 Отговор
    Ууу ще си купя
  • 2 AUDI

    35 1 Отговор
    А Тони Старк какво ще прави сега
  • 3 Boxer

    49 10 Отговор
    Въпрос към еколозите : за добива на този 1 грам (на автомобил ), колко литра гориво се изразходва? По мои сметки около 50 литра. Плюс производството на тоя катализатор = около 100 литра. Какъв ще е екологичният ефект, положителен или отрицателен ? ... И на какъв пробег трябва да се сменя?

    Коментиран от #8

  • 4 Пример за ДЕМОНкрацията!!!

    65 7 Отговор
    Бизнеса с колите е пример как суровините поскъпват, но не и колите!!! "Mercedes S" класа преди 20 години започваше на цена от 100 000 лева и сега също започва от тази цена, като се има предвид, че суровините и електричеството поскъпнаха. Освен това в днешните коли има много повече технологии , демек суровини и скъпи разработки. В същото време при храните само да се вдигне с 0,01% цената на тока или газта веднага се вдига с 10% цената на храната. Това доказва как ПОЛИТИЦИТЕ РАБОТЯТ СРЕЩУ БЕДНИТЕ ГРАЖДАНИ И ДОПУСКАТ ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ УМИШЛЕНО ДА СЕ ПОКАЧВАТ И ВИНАГИ ДА ИЗПРЕВАРВАТ МИНИМАЛНАТА И СРЕДНА ЗАПЛАТА, ЗА ДА МОЖЕ МАСОВО НАРОДА ДА СЕ ДЪРЖИ В НЕМОТИЯ И РОБСТВО!!!

    Коментиран от #11

  • 5 Въпроско

    59 8 Отговор
    Интересно е, че всичко "най-скъпоценно" - диаманти, злато, платина, други скъпоценни метали и т.н. се добиват в Африка... И със сигурност работата се върши именно от местното население. А Африка е НАЙ-БЕДНОТО място на света, населението й живее в пъти по-зле от боготворените днес улични псета на Европа и САЩ.

    Интересно е, че добитите суровини от Африка отиват основно в САЩ, а какво дават САЩ на Африка???! Може би болести, тероризъм, зверства и чиста война?!...

    Коментиран от #6, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Kcaniba

    14 23 Отговор
    Русофоб съм обичам САЩ.Бях два пъти в Маями Бийч страхотно си изкарах,запознах се с две негърчета ,ужасно добри любовници да
  • 8 К.К.

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Boxer":

    В 100гр. стари руски кондензатори има 5гр паладий в българските два пъти по-малко.
  • 9 гер

    12 1 Отговор
    Имам около 10 кг. да продавам ли....

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 hmhmhm

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пример за ДЕМОНкрацията!!!":

    Автомобилостроенето днес е на много високо ниво. То е изключително от роботизирани системи. Разработките днес са главно на компютър + някой друг тестов модел. Поади тази причина цената си остава почти същата. Бракака при автомобилостроенето е сведен до минимум количеството е увеличено и може да засити пазара. Поради което цената пада. Като цяло производителите са си го изчислили. Само не могат да го изчислят тук в булгаристан защото всеки иска да взема без да дава съответно автомобилните гиганти или не отварят завод тук или фалират Great wall. примерно

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Тошко

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "hmhmhm":

    Не чети малките букви.прочети ГОЛЕМИТЕ и тогава коментирай
  • 13 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    4 0 Отговор
    тва кюлченце на снимката ме оправя за цял живот
  • 14 До 11

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "hmhmhm":

    Маняк, суровините за колите се добиват от хора, транспортират се от хора, после колите се транспортират до магазините от хора и се продават от хора!!! Освен това не е 100% роботизирано производството. Освен това в колите има много софтуер и технологии за които се плащат патенти и такси!!! Също така колите са сервизирани и се плаща от производителя огромна цена за поддръжката на тия сервизи и самата поддръжка по колата до изтичане на гаранция. Също така суровините са изчерпаеми!!! За разлика от тях всяка година почвата ражда плод от самосебе си, но някак непрестанно се покачва цената на хляба, като че ли превървша почвата. Цените на храните са една голяма измама и са двойно завишени. Хляба не трябва да е повече от 70 стотинки!!!
  • 15 Urban

    1 0 Отговор
    В новите камери и радари на пътя има такова нещо и за това е този скок в цената. Крадците на катализатори натрупаха доста и са решили да го реализират.
  • 16 Отговорко

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Въпроско":

    Батко,това че дадена държава добива 3 или 5 ценни и скъпи метали,камъни и други,не значи че ще е богата.Представи си,че една държава е един голям магазин кога ще имаш повече печалба когато сложиш 3 продукта скъпи които само 10% от хората ще си ги купят или ако наблъскаш 500 000 продукта.Да чалмите са богати,а имат само един продук петрол,но всеки може да си го позволи, дори и баба с 200лв.пенсия.Така че,ако искаш да станеш богат направи продукт които да струва 10ст.но хората да са зависими всеки ден от него по-цял свят,а другото ще си дойде на място или ще стане 3-та световна.
  • 17 незнайко

    3 0 Отговор
    86 лева за 1 грам не са много ! Друг е въпроса каква цена слагат на готовия продукт - КАТАЛИЗАТОРА !!!
  • 18 БУЛГАР ТЪПАЦИТЕ

    6 0 Отговор
    У НАС РАЗНИ КЕЛЕШИ ИЗКУПИХА КАТАЛИЗАТОРИТЕ НА СТАРИТЕ ДИЗЕЛИ ЗА НЯКАКВИ СМЕШНИ ПАРИ И СЕГА ТРОВИМЕ ДЕЦАТА СИ А ДЪРЖАВАТА ПРОСПА ЦЕЛИЯТ "ПРОЦЕС" . ДАЖЕ МНОГО ТАРИКАТИ СЕ ХВАЛЯТ ГОРДИ КАК СА ЗАМЕНИЛИ КАТАЛИЗАТОРА С РЕЗОНАТОР И СЕГА КОЛАТА ИМА НЯКОЛКО КОНЧЕТА ПОВЕЧЕ