Отидете към основна версия

2 707 12

Уокменът навърши 40

  • sony-
  • walkman

На 1 юли 1979 г. японската компания Sony представя портативния касетофон Walkman TPS-L2. Миниатюрният плейър моментално се превръща в хит благодарение на дизайна, компактните си размери и техническите възможности.

По онова време портативните касетофони са прекалено големи, неудобни за носене или прекалено скъпи. В сравнение с тях продуктът на Sony веднага се налага на пазара не само в родината си, а и по цял свят.

Walkman TPS-L2 два изхода за слушалки, което позволява слушането на музика по двойки. Второто поколение на плейъра Walkman WM-2 излиза през 1981-ва и разполага с механизъм, който предотвратява "надъвкването" на лентата. През 1983 г. пък третата генерация WM-20 доказва, че джобният касетофон може да бъде съвсем малко по-голям от самата аудиокасета.

През същата 1983 г. Sony представя първото преносимо устройство за възпроизвеждане на компактдискове и поставя началото на нова ера в индустрията. Под марката Walkman се продават също плейъри с вградена памет и смартфони. Джобните касетофончета обаче си остават класика, от която японците се отказват окончателно чак през 2010 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.

Свързани новини