Отидете към основна версия

5 485 26

Този Prius се зарежда сам по време на движение

  • toyota-
  • prius-
  • електромобил

Този месец японският автомобилен производител Toyota ще започне с тестването на електрически Prius, който ще може да се зарежда сам благодарение на слънчеви панели. Автомобилът ще бъде оборудван с 860 вата тънкослойни соларни клетки, които позволяват зареждането на батерията по време на шофиране.


Чрез слънчевите панели пробегът на "соларния" Prius трябва да се подобри с 50 километра. В първите тестове ще се използват високоефективни соларни модули. Целта е да се достигне 1 kW зареждаща мощност, която да бъде използвана не само в хибридни превозни средства, но и в напълно електрически.


Според Toyota иновативната технология може да бъде пренесена в целия транспортен сектор. В своя публикация компанията заяви: "Целта е да се допринесе за създаването на нов пазар за слънчеви батерии в транспортния сектор, както и да се намерят решения на енергийните и екологичните проблеми."


В САЩ, Toyota вече предлага малки соларни пакети за Prius Plug-in Hybrid. Те осигуряват зареждаща мощност 160 вата и увеличават пробега само с 8 километра. Чрез повишаването на ефективността на новите слънчеви панели и използването на цялата повърхност на автомобила, модулите трябва да достигнат мощност от 860 вата. Това съответства на 4,8 пъти по-висока производителност в сравнение с вече предлаганите от Toyota соларни пакети.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини