Отидете към основна версия

2 076 9

"Роскосмос" патентова самоунищожаващ се спътник

  • роскосмос-
  • патент-
  • спътник-
  • сателит

Активното изследване на космоса и постоянното изстрелване на спътници с различно предназначение в околоземна орбита води до възникването на нов слой от отпадъци около планетата. Учените отдавна алармират за проблема с "боклукосферата" и постоянно търсят начини за ограничаването ѝ.

Руската агенция "Роскосмос" патентова сателит, в чиято конструкция е заложена функция за саморазрушение, съобщава "РИА Новости". Достатъчно е от Земята да бъде подаде сигнал и спътникът се "изпарява", като за целта ще се използват материали, преминаващи директно от твърдо в газообразно състояние.

Руските конструктори предлагат детайлите, изработени от подобни материали, да се капсулират със специално защитно фолио. При подаване на команда предпазният слой ще се сваля и ще оставя сателита на милостта на слънчевата радиация и топлина, които в крайна сметка ще го унищожават напълно.

Количеството космически боклук около Земята расте в геометрична процесия. До момента са идентифицирани повече от 700 000 обекта с големина над 1 сантиметър, а през пролетта броят на изкуствените сателити е достигнал 19 404, 3 000 от които са изстреляни през последните три години.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини