Отидете към основна версия

28 Август, 2019 14:41, обновена 28 Август, 2019 14:41 71 534 79

Важно правило, което ще спаси турбодизела от преждевременна смърт

  • двигател-
  • турбодизел-
  • съвети

Ако колата ви е оборудвана с турбодизелов двигател и искате да удължите неговия живот, то прочете и спазвайте това правило. Когато колата е бездействала по-продължително време и двигателят е студен, то той трябва след запалване да се остави за известно време да работи на празен ход. Не слушайте разни "диванни" майстори, които обясняват, че при съвременните дизели това не е необходимо.

Напротив, силно препоръчително е. Така налягането на маслото в системата ще достигне работното си ниво. Това също ще даде на маслото възможност за правилно смазване на лагерите на турбокомпресора. В същото време не е необходимо да се ускорява процеса на загряване на двигател чрез подаване на газ.

В началото турбината работи почти без смазване и подобно вдигане на оборотите от педала на газта ще накара агрегата да работи известно време, както се казва, на суха основа. И още един съвет за автомобилите с турбодизелови двигатели. Не подавайте "всичката газ" веднага след потегляне. По-правилно би било да започнете да се движите с по-ниска скорост и постепенно да я увеличавате.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 123 гласа.

Свързани новини