Отидете към основна версия

5 840 24

Нова батерия със 7 пъти по-висока енергийна плътност

  • батерия-
  • акумулатор-
  • енергийна плътност

Учени от Илинойския университет създадоха първия работещ прототип на литий-въглерод двуокисен акумулатор, който има седем пъти по-висока енергийна от сега използваните йон-литиеви батерии, съобщава сп. Advanced Materials.

Изследователският екип е успял да се пребори с основния недостатък на литий-въглерод двуокисните акумулатори - малкия брой цикли на презареждане (около 100), предизвикван от отделянето на въглеродния двуокис по време на химическата реакция.

За целта се е наложила промяна в състава на електролита. Към диметил сулфоксида, който провежда добре йоните, е бил добавен молибденов дисулфид. Хибридният електролит е позволил да се предизвика обратим електрохимичен цикъл, който неутрализира напълно въглеродния двуокис и позволява да се увеличи броят на циклите на презареждане с още 500.

Енергийната плътност на литий-въглерод двуокисните акумулатори е 1 876 ватчаса на килограм. Още по-сериозен потенциал притежават литий-серните батерии. Тяхната теоретична енергийна плътност достига 2 600 ватчаса на килограм.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.

Свързани новини