Отидете към основна версия

6 003 10

Знаете ли коя е "най-гладката" кола?

  • аеродинамика-
  • автомобили-
  • lightyear one

Най-обтекаемият и аеродинамичен автомобил в света вече е датската кола Lightyear One. Това звание автомобилът, работещ на слънчеви батерии, завоюва, след като му бяха направени изпитания в специален аеродинамичен тунел в Торино.

Според създателите на Lightyear One това е голямо постижение, въпреки че то не се оценява достатъчно от потенциалните клиенти на един автомобил. Повечето от хората, избиращи кола, гледат технически характеристики, като мощност, ускорение и разход на гориво, но малцина са тези, които обръщат внимание на обтекаемостта.

Специалистите от Lightyear One обаче правят именно това и постигат невиждан досега коефициент на въздушно съпротивление от 0.20. За сравнение ще кажем, че седан версията на Mercedes-Benz A-Klasse е с коефициент на въздушно съпротивление от 0.22 и е определен, като най-аеродинамичния автомобил на пазара.

Рекордното постижение датчаните постигат за сметка на плавни и издължени линии на каросерията, скрити наполовина задни колела и още редица по-незначителни хитринки. Lightyear One все още не е постъпил в продажба, но главата на компанията Лекс Хофслут обещава, че и серийната версия ще запази рекордната си аеродинамика.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.

Свързани новини