Отидете към основна версия

18 468 23

Как да изберем зарядно за акумулатор?

  • акумулатор-
  • батерия-
  • зарядно

Зарядното устройство за автомобилна батерия е една от най-полезните придобивки за всеки шофьор. На пазара има различни видове, които се различават по принципа на работа и конструкцията, като дори в отделните категории се срещат уреди с различен периметър от възможности.

Най-популярните зарядни устройства са от трансформаторен и импулсен вид. Първият тип се състои от трансформатор и токоизправител и подава постоянен ток с напрежение 14.4 волта. Има и специални трансформаторни зарядни, които десулфатизират акумулатора.

Импулсните устройства за зареждане са по-модерни и имат някои предимства пред трансформаторните. Значително по-компактни са, тежат много по-малко, имат защита против прегряване, къси съединения и спад в напрежението. Зареждат акумулатора с импулси, които позволяват по-бързо възстановяване на заряда.

Един от най-важните критерии при избор на зарядно устройство е съвместимостта му с акумулатора на колата. За да се установи дали силата на тока ще бъде оптимална, капацитетът на батерията трябва да се раздели на 10. За 60-ампечасов акумулатор, например, ще трябва 6-амперово зарядно. Ток с по-малка сила няма да навреди на батерията, но ще удължи зареждането.

Съвременните зарядни имат регулатори за силата на тока, което ги прави подходящи за всякакви автомобилни батерии. Освен основен режим на работа някои устройства разполагат и с втори за бързо зареждане. Функцията Boost ускорява максимално зареждането (с до 30%), но честото му използване скъсява живота на акумулатора. Този режим обаче е доста полезен ако се налага спешно зареждане.

Добре е да се знае, че зарядните устройства стават само за оловно-киселинни акумулатори и са безполезни за друг тип батерии като калциевите и хибридните. Първият тип имат електроди от сплав на олово и калций, а в състава им се добавят също алуминий, олово и дори сребро.

Хибридните акумулатори се отличават с различен състав на положителните (калий) и отрицателните електроди (олово с добавен антимон). Това удължава живота им, тъй като електролитът се изпарява по-бавно. Освен това този тип батерии имат 1.5-2 пъти по-ниска степен на саморазряд.

Ако се следват няколко прости съвета, практически няма как да се сбърка при избора на зарядно за акумулатор:
- Устройството трябва да бъде подходящо за вашия тип акумулатор. Цялата нужна информация е изписана на самия него.
- Внимателно проучете характеристиките на оборудването. Желателно е те да превъзхождат нуждите ви.
- Не плащайте за ненужни допълнителни функции. Функцията Boost и режимът за зареждане на няколко акумулатора едновременно се използват най-вече в сервизи.
- Купете си уред за измерване на капацитета, съпротивлението и напрежението на акумулатора.
- Клемите трябва да бъдат свързани със зарядното преди то да бъде включено в мрежата, като естествено се спазва поляритетът.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.

Свързани новини