Отидете към основна версия

3 431 12

Хибриден двигател с нулеви вредни емисии

  • формула 1-
  • нулеви вредни емисии-
  • хибриден двигател

Формула 1 ще стане чиста от вредни емисии до 2030-та година. Идеята е това да се случи във всеки аспект от най-технологичния моторен спорт.

Намерението е да бъдат отстранени вредните въглеродни емисии не само от състезателното трасе, но и от сухопътния и въздушен транспорт, който ще бъде използван за пренасяне на болидите и техниката, както и за придвижването на хората от отборите.

Шефовете на Формула 1 планират да преминат на т.нар. ултра ефективност в логистиката и пътуванията и използването на 100 процента възобновяема енергия за офисите, сградите и фабриките.

Първата стъпка ще се предприеме веднага и ще бъде свързана с редуциране на въглеродните емисии. От 2025 година се предвижда във всички състезания да бъдат използвани устойчиви материали, като се премахне и еднократната употреба на пластмаса.

Още нещо любопитно е, че всички отпадъци да бъдат рециклирани и използвани отново. От 2021-ва година правилата ще задължат отборите да ползват поне 10 процента биогориво.

Собствениците на отбори се надяват да работят в тясно сътрудничество с автомобилната индустрия и да въвеждат постиженията от Формула 1 за създаването на първия хибриден двигател с нулеви вредни емисии.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.

Свързани новини