Отидете към основна версия

3 548 55

Ars Technica: Руснаци на Луната? Мечти!

  • луна-
  • космическа програма-
  • русия

Руската програма за пилотиран полет до Луната се сблъсква с постоянни забавяния и изпълнението ѝ в посочените срокове изглежда все по-нереалистично, пише реномираният американски сайт Ars Technica. "Русия все още се придържа към плановете си да прати екипаж на повърхността на земния спътник до 2030 г., което изглежда като пълна фантастика", коментират от изданието.

От Ars Technica напомнят, че работата по руския лунен кораб "Орел" (бивша "Федерация") продължава вече 15 години, а първият полет на свръхтежката ракета "Енисей", предназначена за лунни мисии, е насрочен чак за 2028 г. Това подлага под сериозно съмнение сроковете по програмата.

Неотдавна генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин и шефът на SpaceX Илон Мъск се оказаха изненадващо единодушни в критиките си към разработваната от Boeing по поръчка от NASA свръхтежка ракета Space Launch System (SLS), предназначена за полети в далечния космос. Според Рогозин и Мъск системата е сбъркана на концептуално ниво, тъй като предвижда загубата на носител за над $1 млрд. при всяко изстрелване.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини