Отидете към основна версия

4 866 13

Huawei, Oppo, Vivo и Xiaomi се обединяват с обща платформа за приложения

  • приложения-
  • платформа-
  • смартфони-
  • китай

Повечето потребители на Android приемат, че Google Play магазин е неразделна част от операционната система. И защо да не са прави? Той винаги е там, освен ако не сте купили телефона си в Китай. Скоро това може да не е така.

Истината е, че екосистемата в Play Store е допълнителна добавка, която компаниите плащат, за да имат на своите устройства, защото това е шлюзът към всички приложения, които техните потребители искат и имат нужда. Но както американската забрана за Huawei разкри, тази привилегия може да бъде отнета, оставяйки производителите в много неудобно положение.

Според нов доклад на Ройтерс, Huawei си партнира с другите китайски гиганти Xiaomi, Vivo и Oppo, за да предложи на международните разработчици по-лесен начин едновременно да предоставят своите приложения и съдържание до собствените магазини за приложения на производителите.

Очаква се новата платформа, наречена като Global Developer Service Alliance (GDSA), да започне да функционира през март и ще е насочена към множество региони, включително Индия, Индонезия, Малайзия, Русия, Испания, Тайланд, Филипините и Виетнам.

Huawei, Xiaomi, Vivo и Oppo съставляват над 40% от световните доставки на смартфони за последните 3 месеца на 2019 г., сочат данни на IDC. Затова по-удобен начин за достъп до всички тези устройства би привлякъл разработчиците, смятат цитирани от Reuters анализатори.

Основната цел на съюза е да предостави на разработчиците на приложения платформа, където да могат едновременно да качват приложенията си във всички смартфон магазини на горепосочената група производители. Игри, музика, филми, книги и списания са други категории продукти, които могат да се възползват от функционалността на GDSA.

Този нов съюз е ясна стъпка към независимост от Google и нейния Play Store на международните пазари, където китайските производители нямат много алтернативи за стабилни екосистеми. Целият проект все още е в начален стадий, така че все още не очакваме големи пробиви, но със сигурност ще бъде интересно да видим дали този нов съюз всъщност може да помогне на Huawei да изгради солидно портфолио от приложения.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Свързани новини