Отидете към основна версия

9 205 21

С какво са обути най-бързите коли на планетата

  • автомобилни гуми-
  • гуми

За обикновения автомобилист покупката на гуми е досадна необходимост, която може да обърка семейния бюджет за месеца, но се преживява. Собствениците на суперколи си имат други проблеми. Ако им се прииска да пришпорят звяра си на магистралата или пистата, рано или късно им се налага да се бръкнат доста по-дълбоко за нов комплект.

Спряният от производство Veyron, например, има нужда от нови гуми на всеки 4 000 км. Този сам по себе си шокиращ показател обаче направо бледнее пред цената от $42 000 за комплект Michelin Pilot Sport Cup 2 с монтажа.

Може да звучи странно, но в това отношение собствениците на наследника Bugatti Chiron са облагодетелствани. Гумите за него струват само $30 000, което се обяснява с обстоятелството, че макар да са от същия модел, имат стандартна геометрия на борда и позволяват монтаж без специализирано оборудване.

С Pilot Sport Cup 2 е обут и Koenigsegg One: 1, въпреки че от Michelin са ги преработили леко по спецификациите на шведския производител. Към днешна дата френските гуми са единствените на пазара, които издържат скорости над 400 км/ч. Другите модели на Koenigsegg - Regera и Agera RS - са екипирани с Michelin Supersport. Тези гуми също издържат 400 км/ч, но не повече.

Michelin Pilot Sport Cup 2 е изборът и на Porsche за суперхибрида 918 Spyder.

Инженерите на Lamborghini предпочитат гумите на Pirelli от половин век. Съвременните модели на компанията са обути в P Zero и Trofeo R. Същото важи и за Pagani, макар че изборът при тях пада на P Zero Corsa.

Навремето легендарният McLaren F1 се екипира изключително с Goodyear F1. Днес предпочитаните гуми за най-бързата кола на 90-те е Pirelli.

Стане ли въпрос за автомобилни гуми и бързи коли, няма как да бъде пропуснато Bugatti Vision Gran Turismo. Произведеният в една-единствена бройка хиперавтомобил с цена, варираща според различните източници от $5 160 000 до US$18 000 000, е обут в комплект "чепици" за... $93 000.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини