Отидете към основна версия

22 989 23

Колко е спирачният път при 200 км/ч на лед

  • continetntal-
  • дни на скоростта на лед-
  • лед-
  • спирачен път-
  • байкал

Експерти от Руската автомобилна федерация изнесоха поучителни факти за спирачния път на лед. Измерванията са извършени по време на ежегодния фестивал "Дни на скоростта на лед" на езерото Байкал, провеждан със съдействието на германския производител на гуми Continetntal.

Оказва се, че спирането от 60 км/ч на замръзналата повърхност на най-дълбокото езеро в света отнема 61 метра, а от 80 км/ч - 134 метра. Ако автомобилът се движи със 100 км/ч, дистанцията нараства на 199 метра, а за укротяване на колата от 200 км/ч са необходими втрещяващите 555 метра. Още по-неприятно е бил изненадан водачът на Jaguar F-Pace, който се е отклонил с цели 142 метра встрани от трасето.

"Дните на скоростта на лед" се провеждат на 10-километрова отсечка в пролива Малое Море, който разделя континента от Олхон, най-големия остров в Байкал. Там се образува най-дебелият лед в езерото.

По това време от годината замръзналият слой достига 85 см, което го прави абсолютно безопасен за провеждане на състезания. Руснаците са установили, че лед с дебелина 45 см издържа безпроблемно танк.

Тази година обаче два дни преди началото на фестивала в района на Байкал е регистрирано земетресение, в резултат на което по леда са се образували пукнатини. Това е принудило организаторите да заливат пистата с вода и да я заравняват.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.

Свързани новини