Отидете към основна версия

41 997 39

Защо някои шофьори носят кожени ръкавици, докато шофират

  • автомобили-
  • ръкавици-
  • съвети-
  • волан

Едно време, в началото на ерата на автомобилите ръкавиците за шофиране са били задължителни и никой дори не се е замислял, защо да ги поставя докато управлява автомобил. Сега този аксесоар предизвиква учудване у мнозина, но всъщност продължава да се използва. Дали обаче съвременният автомобилист наистина има нужда от ръкавици или те са само моден аксесоар? Сега ще ви разкажем малко повече за т.нар. "шофьорски ръкавици".

Ръкавици за шофиране се появяват още с раждането на първите леки коли. И не е чудно. Първите самоходни превозни средства не са имали нито таван, нито ветроупорно стъкло, нито пък врати. Поради тези причини в студено време шофьорите е трябвало да носят дрехи с дълъг ръкав, за да не им е студено, очила, за да предпазят очите си и разбира се, ръкавици, за да не замръзнат ръцете им. В топло време пък защитата на крайниците също е била незаменима. И не само това, самият волан е бил направен от груби материали и носенето на ръкавици е било наложително. Те са предпазвали ръцете на първите шофьори и от пясък, мръсотия и насекоми.

С течение на времето, дизайнът на автомобилите се променя и ръкавиците за шофиране се развиват заедно с тях. Във формата, с който сме свикнали днес, те за пръв път се появяват няколко години след Втората световна война сред пилотите на състезателни коли. Днес човекът зад волана на съвременната кола е защитен от всички страни от метал и стъкло, в салона е налично парно и климатик, има салонен филтър и в някои случаи дори отопляем волан. Съвременното кормило по правило е изработено от мека пластмаса или дори е покрито с кожа.

Но все пак от време на време, стоейки в задръстване или на паркинг, можем да видим шофьор с ръкавици. И те не са само моден аксесоар, а от тях наистина има реална полза, та макар и минимална. Особено при дълги пътувания или в жега, когато ръцете са в контакт с волана дълго време, те започват да се потят. И тогава мокрите длани могат да се подхлъзнат, а водачът да няма време да извърши необходимата маневра. А кожените ръкавици дават отлично сцепление. Те са особено подходящи за хора с хиперхидроза (повишено изпотяване).

Автомобилните тапицери пък твърдят, че ръкавиците предпазват волана от повреди и замърсяване. При докосването не с ръце, а със суха, обработена кожа, воланът се търка по-малко, а водач, който носи пръстени, го защитава от надраскване. Заслужава да се отбележи и факта, че изборът на добри ръкавици за шофьори е цяла наука. За по-добро сцепление те трябва да прилягат плътно към ръката и да са изработени от естествена лицева кожа, а не от велур. А самата кожа е тънка и с перфорации за подобряване на терморегулацията. Тези ръкавици нямат подплата, а шевовете са направени отвън.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 56 гласа.

Свързани новини