Отидете към основна версия

3 187 24

Тежката китайска ракета Chang Zheng 5B направи успешен старт (ВИДЕО)

  • космос-
  • ракета-
  • китай

Китай уверено се нарежда сред световните лидери в космическите проучвания. Ново успешно изстрелване на китайска ракета бе извършено от космодрума Венчанг на остров Хайнан в Южнокитайско море. Тежката ракета Chang Zheng 5 в модификация CZ-5B стартира от най-новия китайски космодрум.

Това на практика е прототипът на бъдещия космически кораб, предназначен да извършва многократни полети в Космоса и предназначен да замени космическия кораб Шенджоу, създаден по технология на космическите кораби от бившия Съветски съюз. Това беше четвъртото изстрелване (три успешни) на ракетата от клас CZ-5 и беше осъществено от Венчанг, най-южният космодрум в Китай.

Географското разположение на космодрума, близо до екватора, влияе благоприятно на условията за изстрелване на тежки ракети (гравитацията в екватора е по-малка, отколкото в средните ширини). В бъдеще китайците планират да започнат мисии от Венчанг за изследване на Луната и Марс.

Новият кораб, който все още не е получил официално име и модифицираната ракета Чанг Джън 5, са предназначени за изследване на най-близките до Земята планети. Модификацията Chang Zheng 5V стартира за първи път. Това е специална конфигурация на ракетата, на която има четири допълнителни странични ускорителя. Вижте.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини