Отидете към основна версия

4 060 10

Ford тества автомобилните бои с изкуствени курешки

  • ford-
  • боя-
  • тест-
  • курешка-
  • екскремент

Развойната дейност на големите автопроизводители често включва разрешаване на повече проблеми, отколкото редовият потребител си представя. Птичите екскременти, например, увреждат лаковото покритие на автомобилите, но това съвсем не значи, че инженерите трябва да хукнат да ловят живи гълъби и гарги за провеждането на лабораторни тестовете.

Специалистите на Ford са разработили синтетичен аналог на курешките, с който проверяват издръжливостта на използваните в производството бои. Веществото съдържа фосфорна киселина, препарат за почистване на базата на сапун и синтетичен цветен прашец, нанася се със спрей върху тестови панели и може да имитира различна киселинност в зависимост от спецификите на различните видове птици, обитаващи Европа.

Щом бъдат покрити със синтетичните курешки, повърхностите са подлагани на изкуствено състаряване чрез нагряване до 40, 50 и 60 градуса по Целзий. Така се симулира лятна жега, в която под въздействието на слънчевите лъчи боята се размеква и разширява, а след изстиване се свива и се свързва с екскрементите. Променяйки химическия състав на пигментите, смолите и различните добавки, инженерите могат да минимизират въздействието на курешките и пикочната киселина върху автомобилната боя.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини