Отидете към основна версия

2 446 9

Рециклирани материали в новите "пежа"

  • peugeot-
  • psa-
  • рециклиране

Автомобилите могат да окажат положителен ефект върху околната среда чрез използването на природни ресурси и чрез рециклиране на излезли от употреба коли

Рециклирането на автомобили ще бъде сериозно предизвикателство пред автомобилната индустрия в следващите години. PSA Group пое ангажимент да оптимизира използването на ресурси, като интегрират зелени или рециклирани материали в произвежданите от тях превозни средства, за да подпомогнат рециклирането и да намалят екологичния отпечатък. 

До 2060 г. ще има десет милиарда жители на планетата. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че използването на суровини ще се удвои, за да отговори на растежа, упражнявайки два пъти по-голям натиск върху околната среда.

А автомобилите могат да окажат ефект върху околната среда чрез използването на природни ресурси и чрез рециклиране на излезли от употреба коли (рециклиране на автомобили за скрап). И много производители обръщат внимание на това.

За да намалят риска от зависимост и да контролират производствените разходи, производителите на автомобили трябва да намерят решения за: 

•    използване на материали от отговорна верига за доставки (зачитане на правата на човека, околната среда и етиката);
•    отговорно третиране на продукти в края на експлоaтационния им живот (по-специално превозни средства и батерии за електрически превозни средства) ;
•    използване на материали, съвместими с кръговата икономика и концентриране в две области: необходимостта от възстановяване и рециклиране на превозни средства в края на експлоaтационния им живот и рециклиране на материали, които стават все по-оскъдни;
•    използване на по-малко природни ресурси, които поскъпват, тъй като са на изчерпване;
•    елиминиране на опасните вещества, обект на регулации.

•    В резултат на съвместни програми новите 208 и 2008 на Peugeot имат споделено използване на рециклирани и естествени материали. Те съдържат  средно съответно 30% и 31% рециклирани и естествени материали, включени в приблизително 40 части, като сред тях са:

    Употребата на естествени конопени влакна за армировките на таблото.
    Употребата на рециклиран полипропилен на спойлерите (въздух под пода, под резервоара, въздушната възглавница, предни / задни калници) и в предните / задните брони.
    Употребата на рециклиран полиамид в главините и всмукателния колектор, както и във вентилаторния агрегат. 

•    Моделът 508 съдържа средно 31% рециклирани и естествено срещащи се материали. Около 80 полимерни части включват рециклирани материали и материали от естествен произход. Сред забележителните приложения в PEUGEOT 508 могат да се отбележат:

    използването на естествени конопени влакна в каналите за размразяване на предното стъкло, 
    употреба на рециклиран полипропилен в спойлерите или устройството за съхранение на резервни колела.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини