Отидете към основна версия

2 376 27

Електрическият Mustang ще може да се кара без ръце

  • ford-
  • mustang-
  • mach-e-
  • active drive assist-
  • автопилот

Mustang Mach-E ще стане първият Ford, който ще получи автопилот с функцията Active Drive Assist (ADA). Тя позволява на водача да пуска волана продължително по време на движение.

ADA разчита на множество камери, сензори и прецизни топографски данни от навигационната система. Това ще позволи на шофьорите на Mustang Mach-E да карат без ръце по над 100 000 мили (160 900 км) от пътищата в Северна Америка.

Особеност на ADA е инфрачервената камера, която следи положението на главата на водача и посоката на погледа му. Според Ford тя не допуска греши дори шофьорът да е с очила или маска.

Ако открие, че вниманието на водача е отвлечено от пътя, системата сигнализира за необходимостта воланът да бъде хванат с ръце. Автопилотът може да поиска от шофьора да поеме управлението и ако електрониката не може да се справи с пътната обстановка.

Active Drive Assist ще стане част от оборудването на Mustang Mach-E през третото тримесечие на 2021 г. След това автопилотът ще започне да се предлага и за други модели на Ford, а географският обхват на функцията за управление без ръце ще се разшири и в други региони.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини