Отидете към основна версия

4 864 27

PSA представи нова платформа за електромобили

  • psa-
  • evmp-
  • electric vehicle modular platform-
  • платформа

Френският автомобилен концерн PSA, в чийто състав влизат марките Citroen, Peugeot, DS и Opel, разработи нова платформа за електромобили. Първите модели, построени на нея, ще се появят на пазара през 2023 г.

В момента всички електромобили на PSA са базирани на архитектурата CMP (Common Modular Platform), предназначена както за коли на ток, така и за автомобили с ДВГ. Тя обаче страда от съществен недостатък - подходяща е само за компактни модели.

Новата платформа eVMP (Electric Vehicle Modular Platform) е проектирана изключително за електромобили и хибриди. Може да се комплектова с акумулатори с капацитет от 40 до 100 кВтч, които са част от силовата структура.

В eVMP електромоторът е разположен на задната ос по аналогия с "Фолксвагеновата" платформа MEB. Пробегът на моделите, които ще бъдат базирани на новата архитектура, ще достига 650 км.

eVMP ще послужи за основа на всички бъдещи електромобили на Citroen, Peugeot, DS и Opel от C и D клас. Не е изключено платформата да бъде предоставена също на Fiat и Maserati.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.

Свързани новини