Отидете към основна версия

7 053 18

Кучета-роботи тичат из завод на Ford (ВИДЕО)

  • ford-
  • boston dynamics-
  • spot-
  • робот-
  • куче

Американският автомобилен гигант Ford закупи две роботизирани кучета Spot на Boston Dynamics, които да създадат триизмерна карта на завод за трансмисии. Всяко от механизираните животни има по пет камери с 360-градусово покритие.

Роботите се придвижват из фабриката със скорост 5 км/ч, могат да преодоляват стълбища и да лазят под ниски препятствия. Зарядът на батериите стига за два часа работа.

Мениджърът по цифровия инженеринг във Ford Марк Годерис обяснява, че кучетата са му необходими, за да разбере как точно изглежда заводът. Въз основа на заснетия материал ще бъде съставен триизмерен модел на предприятието, който след това ще бъде използван при разработката на програми за модернизация и преоборудване.

За тези цели биха могли да се използват и стандартни 3D-камери на стативи. В такъв случай обаче процесът би отнел двойно повече време - 2 седмици, и би излязъл с $300 000 по-скъпо.

Според сайта на  Boston Dynamics базовата версия на Spot струва $74 500. Роботизираното куче може да се използва в най-разнообразни сфери като строителство, производство, развлечение, изследвания, наблюдение и т.н.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.

Свързани новини