Отидете към основна версия

9 443 26

Задава ли се краят на iPhone в Китай

  • китай-
  • тръмп-
  • забрана-
  • iphone-
  • apple-
  • wechat

Без достъп до WeChat потребителите в Китай най-вероятно ще се откажат от закупуването на iPhone

Снимка: Shutterstock

Заповедта на президента Доналд Тръмп да забрани различни китайски приложения, включително WeChat, може да навреди сериозно на продажбите на iPhone на един от най-големите пазари на Apple, а именно Китай. Това предаде Bloomberg.

Заповедта ще блокира всички транзакции, свързани с WeChat. Това означава, че Apple няма да разпространява апликацията чрез своя магазин за приложения App Store.

WeChat заема централна роля в дигиталния живот в Китай. То не е просто инструмент за комуникация за местните жители. Милиард хора използват приложението за пазаруване, плащания, имейл, уеб сърфиране и всички форми на бизнес и лична комуникация. Много китайци дори нямат телефонни номера или имейли, тъй като WeChat може да ги замени. Посетителите в страната трябва да изтеглят приложението и да заредят пари в него или рискуват да не могат да платят дори малки покупки.

Без достъп до WeChat потребителите в Китай и други части на Азия най-вероятно ще се откажат от закупуването на iPhone, тъй като те няма да могат да използват устройствата си пълноценно. Онлайн форум, популярен сред инвеститорите на местните фондови борси, попита членовете си дали биха предпочели iPhone или WeChat, ако Apple премахне приложението от App Store. Резултатите бяха 20 към 1 в ползва на приложението.

Китайският пазар е отговорен за около 20% от продажбите на iPhone, така че изтеглянето на WeChat от App Store „би било сериозно препятствие“, каза Ананд Шринивасан, анализатор от Bloomberg Intelligence.

Заповедта на Тръмп също може да подтикне Китай към отмъщение, ощетявайки Apple още повече. Голяма част от производството на базирания в Купертино технологичен гигант се извършва именно в Народната република. Точно поради тази причина, Китай може да се прицели в експортите на Apple и да навреди на бизнеса на компанията глобално, обясни Шринивасан. Комунистическото правителство би могло да ограничи и доставките на материали, които са ключови за производството на „айфони“.

Заповедта на Тръмп влиза в сила след около 40 дни, но до тогава могат да се случат много неща. Известно е, че президентът на САЩ понякога се оттегля от думите си или въвежда изключения. Също така, Apple може да отвори операционната си система, за да позволи на потребителите да изтеглят приложения, без да преминават през App Store, но това би било основна промяна за компанията, която винаги внимателно е охранявала достъпа до своята екосистема и освен това взима 30% такса от много апликации.

Ако забраната влезе в сила, а Apple не успее да я преодолее, китайските потребители, които имат средствата да закупят iPhone, вероятно ще се обърнат към местния производител на премиум смартфони Huawei. По този начин заповедта на Тръмп може да се окаже в полза на компанията, която той се опитва да отслаби от години.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини