Last news in Fakti

9 Август, 2020 11:30 9 435 26

Задава ли се краят на iPhone в Китай

  • китай-
  • тръмп-
  • забрана-
  • iphone-
  • apple-
  • wechat

Без достъп до WeChat потребителите в Китай най-вероятно ще се откажат от закупуването на iPhone

Задава ли се краят на iPhone в Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Заповедта на президента Доналд Тръмп да забрани различни китайски приложения, включително WeChat, може да навреди сериозно на продажбите на iPhone на един от най-големите пазари на Apple, а именно Китай. Това предаде Bloomberg.

Заповедта ще блокира всички транзакции, свързани с WeChat. Това означава, че Apple няма да разпространява апликацията чрез своя магазин за приложения App Store.

WeChat заема централна роля в дигиталния живот в Китай. То не е просто инструмент за комуникация за местните жители. Милиард хора използват приложението за пазаруване, плащания, имейл, уеб сърфиране и всички форми на бизнес и лична комуникация. Много китайци дори нямат телефонни номера или имейли, тъй като WeChat може да ги замени. Посетителите в страната трябва да изтеглят приложението и да заредят пари в него или рискуват да не могат да платят дори малки покупки.

Без достъп до WeChat потребителите в Китай и други части на Азия най-вероятно ще се откажат от закупуването на iPhone, тъй като те няма да могат да използват устройствата си пълноценно. Онлайн форум, популярен сред инвеститорите на местните фондови борси, попита членовете си дали биха предпочели iPhone или WeChat, ако Apple премахне приложението от App Store. Резултатите бяха 20 към 1 в ползва на приложението.

Китайският пазар е отговорен за около 20% от продажбите на iPhone, така че изтеглянето на WeChat от App Store „би било сериозно препятствие“, каза Ананд Шринивасан, анализатор от Bloomberg Intelligence.

Заповедта на Тръмп също може да подтикне Китай към отмъщение, ощетявайки Apple още повече. Голяма част от производството на базирания в Купертино технологичен гигант се извършва именно в Народната република. Точно поради тази причина, Китай може да се прицели в експортите на Apple и да навреди на бизнеса на компанията глобално, обясни Шринивасан. Комунистическото правителство би могло да ограничи и доставките на материали, които са ключови за производството на „айфони“.

Заповедта на Тръмп влиза в сила след около 40 дни, но до тогава могат да се случат много неща. Известно е, че президентът на САЩ понякога се оттегля от думите си или въвежда изключения. Също така, Apple може да отвори операционната си система, за да позволи на потребителите да изтеглят приложения, без да преминават през App Store, но това би било основна промяна за компанията, която винаги внимателно е охранявала достъпа до своята екосистема и освен това взима 30% такса от много апликации.

Ако забраната влезе в сила, а Apple не успее да я преодолее, китайските потребители, които имат средствата да закупят iPhone, вероятно ще се обърнат към местния производител на премиум смартфони Huawei. По този начин заповедта на Тръмп може да се окаже в полза на компанията, която той се опитва да отслаби от години.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ббб

    44 48 Отговор
    Много ми харесва как ги е подкарал бай Дончо. Това е управник с топки. 2/3-ти от света е клекнал пред Китай. Да не говорим каква корупция има в СЗО, НАТО и т.н. където също трябва да има промени. Дано го преизберат!

    Коментиран от #2, #3, #20, #22

  • 2 Бачо Киро

    62 13 Отговор

    До коментар #1 от "ббб":

    Тъй ги е подкарал, че Huawei скоро стана #1 в света, докато преди бяха Самсунг или Епъл. Единственото, което успява да направи, е да изолира американците и в дългосрочен план да им нанася щети. Не виждам да е свършил нищо примерно в НАТО или СЗО, както и други места пълни с корупция... Всичко друго си върви като едно време... Очевадно е, че дори в САЩ управлява не президентът, а група хора в сянка. Без значение кой е президент се следва същия път....

    Коментиран от #15

  • 3 Behemoth

    29 13 Отговор

    До коментар #1 от "ббб":

    Кефи те щот си куку....всичко е евтино благодарение на глобализацията и Китай е нейния двигател...
  • 4 дедо

    33 11 Отговор
    бай ти Дончо май си уринира върху краката вече и не се усеща!
  • 5 Факт

    43 8 Отговор
    Краят на техно изостаналите и надценени изгнили ябълки идва скоро !
  • 6 🤣🤣🤣🤣🤣

    34 5 Отговор
    Вече и кифлите не ги искат 🤣🤣🤣🤣
  • 7 Шефе

    16 3 Отговор
    Всеки ден статия за Apple Iphone ? Колко ти плащат за рекламата ?

    Коментиран от #10

  • 8 гост

    8 14 Отговор
    Ееех , колко русопитешка мъка и безнадеждни вопли , хахахах !! Просто операциите в Китай ще бъдат отделени в независима фирма , Епъл още преди 3 години направи център за данни в Шанхай , по искане на КИТАЙСКОТО правителство между другото !! Така че просто продажбите и облачните услуги ще бъдат отделени , и без това и сега имат един куп ограничения пак заради китайската цензура !! На приходите на Епъл това няма да се отрази по никакъв начин , а в останалия свят и без това не са приритали за WeChat !! В Европа и Америка 90% даже не знаят какво е това !!

    Коментиран от #25

  • 9 Гост

    10 0 Отговор
    Вола рие по гърба му пада
  • 10 гост

    15 16 Отговор

    До коментар #7 от "Шефе":

    А ти за какво искаш статия , за някоя ушанковска световно НЕизвестна фирма ?? Ето ти идея за статия да видим дали ще ти хареса , хахах !! 2008 година Газпром струваше 360 милиарда на борсата , а Епъл 940 !! И джуджето , скоро дошъл на власт ОБЕЩА публично , че до края на мандата му Газпром ще струва над трилион и ще мине Епъл !!! Е след 4 (четири) мандата Газпром струва 74 милиарда и продължава да пада , а Епъл струва над 1,5 трилиона и продължава да расте !! Това стига ли ти ??

    Коментиран от #12, #13, #26

  • 11 ПЕНКО

    11 2 Отговор
    ДАЛИ ЧОВЕК Е ТОЛКОВА ПРИСПОСОБИМ , ЧЕ ДА ПРЕОДОЛЕЕ ЕЛЕКТРОМАГНИТНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ НЕГО НА ВСИЧКИТЕ ДЖИ ИЗЛЪЧВАНИЯ И ВОЕННИТЕ ДОБАВКИ ??????? КАК МИСЛИТЕ ДЕЦА -СЛЕДВАЩИТЕ НИ ПОКОЛЕНИЯ ?????????????
  • 12 Балон

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Балон
  • 13 BTC 2020

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    То и Bitcoin беше 20.000 .
  • 14 Ха ха ха ха ха ха

    14 7 Отговор
    ,,Задава ли се краят на iPhone в Китай"
    Не.Задава се краят на ай💩 за целият свят.
    П.С.Към гост:
    Преди да тръгнеш да ръсиш мозък сложи поне табела ,,хлъзгаво"
  • 15 ами

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Едва ли, huawei, ще станатн #1. Тръмп се готви да забрани и процесорите Kirin?!
  • 16 Bmw

    8 18 Отговор
    Huawei пък кога са били номер 1 , точно никога.
  • 17 xiaomi

    8 9 Отговор
    Само Xiaomi
  • 18 Oneplus

    15 3 Отговор
    Само Oneplus ,и ксиоми стават и другите китайски , само хуавей са малко слаби , не съм имал но така съм чувал.Иначе 8 години бях с айфони ,четири смених , но като видях ,че за 400лв тел върши същата работа ,че и дори е по-добър се отказах от тях.
  • 19 Доктор Жозеф Игнасий Гилотин

    17 4 Отговор
    Дано да спре продажбата на iPhone-и. Това е телефон за селяни, които искат да покажат, че са богати, докато всъщност не могат да заплатят поправката на телефона при повреда...
  • 20 Тоз пък

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ббб":

    Моме, взе ли Апчетата тази сутрин. Хубаво му се радваш на топките ама заслужаваш да ти ги подава всеки ден, като болен на болен.
    Идва краят на краваристан и всичките им люзгяри.
  • 21 kjl

    3 0 Отговор
    Га си прост, си си прост. Сам да режеш клона на който седиш, няма друг такъв клоун като Дони.
  • 22 Соросоид

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ббб":

    Е, как ги подкарал? Китай контролира 100-на подводни оптични кабела, които пренасят 80% от високоскоростния интернет на ФАЩ. Нали се сещаш какво ще стане, ако тов. Си каже "кръц"? И без това Китайския интернет вече е на 90% автономен и отделен от световния.
  • 23 nnn

    0 1 Отговор
    Тук можем да се подиграваме на снобещите с айфони, но при китайците това е болестно състояние, жълтурите ще купуват ябълките дори и да не ги ползват, а само да ги показват и да демонстрират превъзходство над по-обикновените хора, които ползват китайщини. По-принцип американците продават огромно количество в азия точно заради показния статут при азиатците, може би само японците правят някакво изключение защото те въпреки огромния пазарен дял на апъл там, те не парадират толкова с айфоня, защото го крият с всякакви перверзни калъфи които измислят за него /този във виф на дамски бикини е един от най-невинните/
  • 24 искам

    0 0 Отговор
    Айфон Хуа ксивей
  • 25 цЕцКо ЦветаНков

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Кава Русия те гони бе еуглено? Или някой крадне с шепи държавен департамент и пентагонски бюджети, а скъсаняци като теб дращят по форуми за стотинки, докато крвенцата прокопиевица и плювналиева фактурират на сенаторчетата дет ги жлембят милярди за "борба с Русия" или си мозъчно едноклетъчно а най-вероятно и двете. Напускай фондацийката, няма да можеш да се изнесеш от при мама, отдавна съм ти го написал. Спортисчетата по протестите пак ще те бушонират и газ с хубавите каки на Халкидики. А ти с лап-топ чантичката с метрото към вкъщи да лъжеш мама, че са те повишили на тим билдинга а с Мимето още ходите. Скъсаняк!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.