Отидете към основна версия

2 783 8

Новата система на Volvo за пречистване на въздуха в купето

  • volvo-
  • волво-
  • система за пречистване на въздуха

Технологията е насочена основно към борба с фини частици PM 2.5 (с размер до 2.5 микрометра)

Шведите от Volvo разкриха интересни подробности за усъвършенстваната си система за пречистване на въздуха Air Cleaner, която се инсталира на моделите от серия 60 и 90 от пролетта на тази година. Технологията е насочена основно към борба с фини частици PM 2.5 (с размер до 2.5 микрометра).

Според Световната здравна организация (СЗО) голямата им концентрация е причина за сериозни заболявания на дихателната система. Подобно на други подобни системи, Advanced Air Cleaner измерва концентрацията на PM 2.5 в салона на колата, като може и да изобрази този индикатор в реално време.

Данните за качеството на въздуха се показват на централния дисплей. Фината суспензия се отстранява чрез филтър от синтетични влакна и йонизатор, които заедно могат да неутрализират до 95 процента от PM 2.5. С приложението Volvo On Call можете да накарате системата да стартира преди планираното ви пътуване.

Аерозолът PM 2.5 обикновено съдържа частици минерални соли, малки частици сажди, асфалт, автомобилни гуми и прах от спирачни накладки. Тази категория включва също биологични замърсители, както и някои алергени и микроорганизми.

Превишаването на концентрацията на PM 2.5, според СЗО, увеличава шансовете за развитие на заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната системи, а също така води до образуване на злокачествени тумори. Всички основни производители вече са ангажирани с внедряването на такива технологии.

Дори Rolls-Royce не направи изключение. Луксозната британска марка прекара пет години в разработването на система за пречистване на микро среда с нанофилсов филтър, способен да изчисти напълно интериора на автомобила от въглероден окис и прахови частици, както и някои вируси и бактерии за две минути.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини