Отидете към основна версия

26 552 43

Нов вид роторен двигател

  • liquidpisto-
  • роторен двигател-
  • ванкел

 

Двигателят с вътрешно горене е вече на 150 години и с течение на времето концепция му се подобрява все повече и повече. Към базовия мотор непрекъснато се прикачват нови въздушни филтри, турбокомпресори, механични нагнетатели, катализатори и какво ли още не. С други думи еволюцията продължава.
 
Прогресът при двигателите е очевиден, но според мнозина е недостатъчен. Сега на хоризонта се появи едно ново творение, дело на компанията LiquidPiston. Това е роторният двигател Х2, който според специалистите има потенциал да се наложи сред добре разработените вече стандартни агрегати.
 
Най-общо казано продуктът на LiquidPiston представлява интересна симбиоза от Ванкелов мотор и стандартни бензинови и дизелови агрегати. Всичко това е разположено в уникална компактна и изключително функционална обвивка. 
 
Иновационният агрегат разполага с мощност 40 к.с., но не се нуждае от охлаждане и заглушаване. С други думи не са необходими радиатори и дори генерация. Според LiquidPiston неговата термодинамична ефективност е 75%. Агрегатът ще е напълно готов през 2013-а.
 
Ако това наистина е така, новият двигател ще предизвика фурор, защото в момента най-съвременните и високотехнологични мотори се стремят да достигнат термодинамична ефективност 50%. В момента двигателят Х2 преминава последни изпитания, а от LiquidPiston не съобщават повече подробности.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини