Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 10:00 11 459 23

Роторният двигател се завърна (ВИДЕО)

  • роторен двигател-
  • мотоциклет

Той обаче изобщо няма да бъде монтиран на Mazda, както може да се очаква. И дори не на автомобил

Роторният двигател се завърна (ВИДЕО) - 1

Автомобили с роторни двигатели не се произвеждат от 2012 г., когато последната Mazda RX-8 слезе от конвейера. Скоро роторна Mazda трябва да се появи отново, но там моторът вече ще бъде част от хибриден силов тракт.

Едно друго превозно средство с такъв мотор обаче ще бъде пуснато по-рано. Става дума за Crighton CR700W - мотоциклет с роторен двигател, който обаче ще бъде доста скъп - 85 000 паунда.

Мотоциклетният двигател има една от най-високите мощности сред агрегатите с естествено пълнене или познати още, като атмосферни. При обем от само 690 кубика, мощността на този двигател е 220 к.с. при 10 500 об/мин.

Роторният двигател се завърна (ВИДЕО)

Това е мощност, равняваща се на 319 конски сили на литър работен обем. За сравнение, повечето състезателни мотоциклети от MotoGP сериите разполагат с по около 300 конски сили за един литър.

Роторният двигател има много предимства. Първо, той е много компактен и има по-малко части. Моторът на Crighton се състои само от три. В същото време теглото на агрегата е само 24 кг, а заедно с шестстепенна скоростна кутия - 43 кг.

Шасито е изработено от лека алуминиева сплав, а джантите са направени от въглеродни влакна Dymag. В резултат на това CR700W тежи само 129 кг. За сравнение, лекият и мощен Ducati Superleggera V4 тежи 152 кг.

Роторният двигател се завърна (ВИДЕО)

Освен това роторният двигател има по-малко вибрации и е създаден да работи при високи обороти, което го прави идеален за мотоциклет. Имат и специфичен звук на отработените газове. Точно това обещава Crighton - лекота, плавност и звук.

Мотоциклетите ще се сглобяват ръчно и от CR700W ще бъдат произведени само 25 екземпляра. Тоест още преди да е пуснат в производство иновацията вече е колекционерски модел, който с годините само ще поскъпва.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .........

    26 9 Отговор
    Ванкеловият двигател е бутален ротационен двигател с вътрешно горене, изобретен през 1957 г. от германския инженер Феликс Ванкел

    Коментиран от #3, #17, #20

  • 2 буталкя

    21 2 Отговор
    е на баба ти уреда,с който преди години са биели мляко за да получат масло,а ванкеловият двигател е роторен!
  • 3 Българин

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от ".........":

    "бУтален" или "бРУтален"? Бутален е абсолютна глупост! Ако имаш предвид брутален - съгласен съм.
  • 4 този деигател

    19 1 Отговор
    гори много бензин и масло

    Коментиран от #9, #13, #23

  • 5 gancho

    13 1 Отговор
    Много пуши
  • 6 Гост

    15 1 Отговор
    Този мотор ще е идеален, но само за състезания. Едно състезание - един двигател, второ състезание - нов двигател. Толкова ще му издържат уплътнителните елементи на ротора. При състезанията не ги бърка екология, така че повишените емисии няма да са проблем. По-висок ще е разхода на гориво, но това ще се компенсира от по-ниското тегло.
  • 7 един от многото

    9 6 Отговор
    Не пали , прекъсва и пуши като на теца комина , иначе алармата му е голяма!
  • 8 Гената

    16 2 Отговор
    Виждал съм мотоциклет с Ванкелов двигател в Русия, г. Серпухов. Не се чудете, там има институт по мотоциклети, негово дело са вариантите на Урал, Ирбит, Возход и пр. Мотоциклетът дори беше с кош, не дочаках някой да го яхне, та да го чуя как ръмжи, но е факт ! Сигурно е бил експериментален.

    Коментиран от #11

  • 9 ЕПАТОА

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "този деигател":

    Кое му е бруталното ??? Този мотор няма никакъв звук! За 85к паунда можеха да се постарят да му сложат поне една хубава изпускателна система барем малко звук изкара ..За пушилката отзад да не говорим !Пълна трагедия ..Използвали са евтин маркетингов трик видиш ли ванкеловия мотор се завръщал ураа и давай тии 85к паундура - този мотор е точно едно недоносче !

    Коментиран от #12

  • 10 Saguaro

    5 7 Отговор
    Единственната добра новина която прочех е ,че ще струва около 170-180000лв.Та българският комплексиран мачо(тайно ги наричам Нинджи Злодеи)който си мисли,че всичи примират при звука който моторът му издава и много му се кефят-нещо пищящо от рода на-Уууууууууу( под секрет ще ви кажа,често се споменават роднините им) няма да може да си го позволи сега ,а пък и по късно.Приятен ден на всички скучняри обичащи тишината.
  • 11 Алкольоша

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Гената":

    Амчи как, в Русия разбира се, самият Ванкел си е чист мужик, изгонен от колхоза, защото не искал да фирка коресилин. Същото е с Дизел, Ото и за който се сетите.
  • 12 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "ЕПАТОА":

    Ти остави звука , ами тоя "стартер" какъв беше , това всеки път ако така ще пали жална му майка ! Остави , че лъжат за кубатурата откакто е измислен тоя мотор !!! Щото камерите са три , а те броят само едната !! Щото видиш ли само тя "работела" , хахах !! А другите за украса ли са ? Тази камера пали ТРИ ПЪТИ на всеки оборот на коляновия вал , също като шестцилиндров бутален двигател , тоест работния и обем трябва да се умножи по шест , за да е същия работен обем !! И какво става , тия 700 кубика по 6 станаха 4200 !!!!!! И после аууу , цели 220 коня изкарали , ама от мотор колкото на Газка !!!

    Коментиран от #18, #21

  • 13 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "този деигател":

    Ами щото гори като за 4200 кубика мотор , а те те лъжат , че бил 700 кубика !! Прочети коментар 12 да не повтарям !

    Коментиран от #16

  • 14 Голям Слон

    6 2 Отговор
    :-) Ако искам 220 коня мотоциклет, никога няма да си купя ванкелова косачка. Хората са го сазали отдавна: обем заместител няма. От 500 кубика могат да изцедят и 300 коня. Е и? А когато нещо струва 85000 паунда, това за мен значи само едно нещо. На всеки 3 години мога да си купувам новото Туоно за период от поне 18 години. Тоест, докато имам сили и желание да бъда на мотоциклет.
  • 15 Голям Слон

    8 0 Отговор
    И как кади отзад :-)))) Като стар Чавдар. Грета знае ли?
  • 16 Грета Тунберг

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Скъпи, ротационен двигател ли ще слагаш на Теслата?
  • 17 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от ".........":

    Феликс Ванкел е изобретил друг двигател, при който и кожухът се върти, но по-бавно от ротора. Този двигател, който наричаме Ванкелов, е разработка на Карл Дитер Пашке, по оригиналът на Ванкеловото творение.
    Самият Ванкел не е харесвал модификацията на Пашке, но тя се е наложила, като по-ремонтопригодна машина.
    Истинският Ванкелов мотор е трябвало да бъде разглобен основно, за смяна на свещите.
  • 18 Димов

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Твоето Рено 1,6 пали два пъти на оборот. Това означава ли, че си с 800 куб ДВГ?

    Коментиран от #19

  • 19 Митко

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Имаш предвид, че пали веднъж на два оборота. А явно този който ги сметна 4200сс,
    Си смята, че реното 1600сс всъщност е четирицилиндрово и като умножи 1600х4 му се получават 6400сс... Бааасиии реното чуек :)
  • 20 sotko

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от ".........":

    Е къде е буталото (има няква поръбена призма на ексцентрик?)
  • 21 ТRIF

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Или не ти е ясен принципа на работа на този двигател или заблуждаваш умишлено. Двигателя на Ванкел си има извесни предимства но и редица съществени недостатъци. Голямата мощност към тегло на двигателя се получава при много високи обороти. На ниски обороти има незадоволителен въртящ момент. Затова обикновенно се изграждат с 3 ротора. Това усложнява и оскъпява производствот му. Дори и тогава въртящият момент отстъпва доста на буталния двигател. Моторчето ще е много търсено - но основно от колекционери.
  • 22 ДВГ adio

    1 0 Отговор
    Нема бутало младежта ротора е със сложната форма наречена тридъгова епитрохида-малък му е ресурса и за туй не го щат иначе прай три работни цикъла за оборот ма големи инерционни сили щот извъшва ексцентрично ротационно въртене - високо ниво ноа СО2 и масълце иначе е удивителен ма си е ДВГ оастаряло е вече време е за гравитационният мотор - но не му е дошло времето още. С малко енергия и леки материали кат елиминираме g-то виж ко прайм ся........................
  • 23 Еко Кеков

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "този деигател":

    Тук трябва да чуем експертното мнение на Грета Тунберг