Отидете към основна версия

13 089 22

Китайски влекач стана най-обтекаемият сериен камион в света

  • sinotruk cnhtc-
  • huanghe x7-
  • камион-
  • влекач-
  • аеродинамика

Китайската компания Sinotruk CNHTC пусна в продажба обновена версия на флагманския си влекач Huanghe X7 ("Жълта река"), който според производителя е най-аеродинамичният сериен камион в света. Благодарение на кабината с издадена муцуна и наклоненото челно стъкло коефициентът на въздушно съпротивление е сведено до рекордната за товарен автомобил стойност от 0.37 - с около 1/3 по-малко, отколкото европейските влекачи.

От Sinotruk CNHTC твърдят, че аеродинамичната форма на камиона намалява разхода на гориво с до 10% в китайски условия със заявен годишен пробег до 300 000 км. Влекачът с размери 6.0 х 2.5 х 3.95 метра и колесна формула 6x4 има задвижващи мостове MAN и може да тегли ремаркета с тегло до 40 тона.

В конструкцията на 11-литровия двигател Sinotruk MC.11Н-60 с мощност 490 к.с. също са използвани технологии на MAN. Като алтернатива ще се предлагат мотори на китайската компания Weichai.

Скоростната кутия Sinotruk AMT 2.0 е роботизирана, с 16 предавки. Камионът има пневматично окачване, а хидравликата се доставя от тамошния филиал на немската ZF. Алуминиевият резервоар поема 600 литра.

Кабината на Huanghe X7 има четириточково окачване и спалня с широчина 1 метър. Оборудването включва мултимедийна система с навигация, климатик, автономна печка и хладилник. За безопасността отговарят многобройни системи като контрол на движението в лентата с автоматично спиране, следене за признаци на умора у водача и камери за 360-градусово видеонаблюдение.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.

Свързани новини