Отидете към основна версия

5 805 14

Американските пожарникари не знаят как се гаси електромобил

  • електромобил-
  • пожар-
  • огън-
  • пожарникар

Едва 25% от огнеборците в САЩ са подготвени за гасене на пламнал електромобил, обяви Националният съвет по транспортна безопасност (NTSB), цитиран от Bloomberg. Почти една трета от американските пожарникари изобщо не са обучавани за подобни ситуации, а половината дори не са получавали инструкции или протоколи как да действат в случай на запалила се кола на ток.

Всеки втори огнеборец, интервюирани от NTSB признава, че не е преминавал инструктаж за гасене на йон-литиева батерия. Почти 2/3 от противопожарните служби и доброволческите подразделения обясняват липсата на алгоритъм за действия и технически средства за потушаване на такива пожари с недостатъчно финансиране.

Според статистика от 2018 г. огън е възниквал в едва 3% от пътнотранспортните произшествия със смъртен изход. Пожарите в катастрофи с електромобили са още по-малко - не повече от 2%.

Популярността на колите на ток обаче стремително нараства, а гасенето на йон-литиеви акумулатори не е лесно. Съществува риск от експлозия и токови удари, а дори вече угасени батерии имат склонност към повторно самозапалване.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини