Отидете към основна версия

3 883 11

Skoda патентова нощни предпазни колани

  • skoda-
  • предпазен колан-
  • закопчалка-
  • патент

Известните с находчивите си идеи инженери на Skoda патентоваха ново практично изобретение - светещи закопчалки на предпазните колани, съобщава Autocar. Освен че са много по-лесни за намиране в тъмната част от денонощието, новите фиксатори променят цвета си в зависимост от това дали пътникът е пристегнат.

В бутона на закопчалката, изработен от прозрачна пластмаса, са вградени RGB-светодиоди. Ако седалката е празна, те светят в бяло. Ако датчикът за тегло обаче отчете, че на седалката има човек, копчето светва в червено, за да му напомни да си сложи колана. Щом той бъде поставен, цветът се променя на зелен.

Чехите са предвидили няколко работни режима на системата. Закопчалката може да бъде програмирана да свети постоянно или да мига. Така родителите могат да следят дали децата на задната седалка са поставили коланите дори в тъмното.

Технологията все още преминава изпитания и не се знае със сигурност дали ще бъде внедрена в серийните автомобили на Skoda. Миналата година производителят е подал 94 заявки за различни патенти - повече от която и да било друга чешка компания.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Свързани новини