Отидете към основна версия

39 388 76

Защо някои шофьори смазват въздушния филтър с масло

  • въздушен филтър-
  • масло-
  • съвети-
  • автомобили

Сигурно сте чували, че някои майстори смазват въздушните филтри с моторно масло, преди да ги инсталират на колата. Има ли логика в това действие или е пълна глупост?

Номерът със смазване на въздушния филтър с моторно масло преди инсталацията му отдавна се лута из различни ресурси в интернет и обещава на читателя значително подобрение в работата - намазан с тънък слой, той по-добре ще задържа мръсотия, прах и влага. Но наистина ли е така и има ли този трик недостатък?

Тук не вземаме предвид филтри с нулево съпротивление, за които всъщност се използват различни импрегнации. Става дума за това какво се случва, ако конвенционалният въздушен филтър е "смазан"? Да, ще работи и ще изпълни основната си цел - филтриране на въздуха, влизащ в двигателя. Въпросът е доколко ефективна ще бъде работата му и как използването на този трик ще се отрази на двигателя.

Първо трябва да разберете, че смазвайки филтъра с масло, вие запушвате и най-малките му пори, през които всъщност навлиза чист въздух в двигателя. Прилагането дори на най-тънкия слой масло значително ще намали капацитета на филтъра. И последствията от това ще бъдат свързани с промяна в пропорциите на сместа гориво - въздух. Моторът ще започне да се "задушава".

От своя страна това ще доведе до повишено натоварване на двигателя, увеличен разход на гориво и проблеми със сензора за въздушния поток. Вторият недостатък на обработката на въздушния филтър с масло е бързото му замърсяване и невъзможността за почистване. Прахът и мръсотията буквално ще залепнат върху смазаната повърхност на филтъра, което допълнително ще влоши работата на филтъра.

А за почистване на такъв мазен филтър не може да става и дума. Само силна водна струя под налягане ще отстрани полепналите замърсявания. Ако обаче някой ви посъветва и за този трик, бягайте далеч. Защото след такова почистване филтъра няма да става за нищо.

Не бива да слушате съветници, в чиято компетентност не сте сигурни. Доверете се на професионалистите и тези, които правят автомобили и филтри. Те не ги смазват. Но ако наистина искате да изпробвате нещо ново за вашата кола, първо, опитайте този „полезен“ съвет за нещо по-просто и по-евтино.

Например можете да смажете изходящия филтър на прахосмукачка. Той е отговорен за почистването на въздуха, който е преминал през прахосмукачката и се освобождава отново навън. Ще видите колко бързо съпругата ви ще ви информира за необходимостта да почистите устройството или дори да си купите ново.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 52 гласа.

Свързани новини