Отидете към основна версия

79 167 116

Аварийните светлини не се използват за „благодаря“!

  • аварийни светлини-
  • съвети-
  • автомобили

Как и кога да използваме предупредителните светлини на практика

Аварийните светлини са предупредителен сигнал. Основната им задача е да предупреждават или да привличат вниманието на другите участници в движението. Те играят важна роля за безопасността на движението, но много често не се използват по предназначение. Шофьорите използват предимно аварийните светлини, когато паркират на забранени места. Това се прави, за да се определи спирането като принудително и да се предотврати получаването на глоба.

В същото време към принудително спиране на "аварийни" трябва да се прибягва само в случай на техническа неизправност на автомобила или опасност, а не при спиране за лични нужди на водача. Доста често шофьорите използват „аварийните светлини“ и като сигнал за „благодарност“ към останалите участници в движението. Законодателството обаче позволява използването на предупредителни светлини само в конкретни случаи. Какво казват Правилата за движение по пътищата?

Предупредителните светлини според правилата за движение трябва да бъдат включени:

в случай на принудително спиране на пътя поради техническа неизправност
в случай на спиране по искане на полицейски служител
поради заслепяването на водача от фаровете на колата срещу него
по време на управление на превозно средство с технически неизправности
на превозно средство, което се тегли
на всички моторни превозни средства в колоната ако се наложи аварийно спиране на на пътя
в случай на пътнотранспортно произшествие

Предупредителните светлини трябва да се използват само по предназначение в горепосочените случаи, а не за създаване на вид принудително спиране при паркиране на забранено място или за изразяване на „благодарност“ към други участници в движението. В случай на нарушение на тези правила в Закона за движение по пътищата дори е предвидена глоба.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 227 гласа.

Свързани новини