Отидете към основна версия

3 612 8

Scania ще тества автономни камиони по европейска магистрала

  • scenic-
  • автономни-
  • камиони

Компанията провежда тестове на територията на Швеция

Снимка: Shutterstock

Въпреки, че разработката на камиони които се движат сами, остава на малко по-заден план покрай набиращите все по-голяма популярност автономни автомобили, то големите превозни средства също се развиват доста бързо, а компаниите отговорни за това редовно провеждат различни тестове.

Един от лидерите в разработката на автономни превозни средства TuSimple в съвместен проект със Scania, обявиха че започват тестове на автономни камиони, след като са получили разрешение от шведските власти за такива на територията на страната и по-конкретно на магистрала Е4, между градовете Сьодертеле и Йоншьопинг.

Съвместната разработка на двете компании ще проведе различни тестове с камиони от четвърто и пето ниво на автономност, което означава че камионите се движат сами, но вътре в тях задължително трябва да има шофьор, който да следи за безопасността. Освен шофьора, при тестовете ще има и инженер, който да следи данните, които сензорите на камионите събират в реално време.

„В Америка и Китай, вече се провеждат доста тестове на автономни камиони от ниво 4, но доколкото ми е известно, Scania е първият производител който тества такава технология по пътищата в Европа, заедно с товар.“, това заяви Ханс Норден, ръководител на проекта Hub2Hub

Целта на Scania е да тества технологията в различни части на Европа и Китай през следващите години, а до края на годината от компанията смятат да разширят територията на тестове в Швеция.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини