Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 12:26 3 600 8

Scania ще тества автономни камиони по европейска магистрала

  • scenic-
  • автономни-
  • камиони

Компанията провежда тестове на територията на Швеция

Scania ще тества автономни камиони по европейска магистрала - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки, че разработката на камиони които се движат сами, остава на малко по-заден план покрай набиращите все по-голяма популярност автономни автомобили, то големите превозни средства също се развиват доста бързо, а компаниите отговорни за това редовно провеждат различни тестове.

Един от лидерите в разработката на автономни превозни средства TuSimple в съвместен проект със Scania, обявиха че започват тестове на автономни камиони, след като са получили разрешение от шведските власти за такива на територията на страната и по-конкретно на магистрала Е4, между градовете Сьодертеле и Йоншьопинг.

Съвместната разработка на двете компании ще проведе различни тестове с камиони от четвърто и пето ниво на автономност, което означава че камионите се движат сами, но вътре в тях задължително трябва да има шофьор, който да следи за безопасността. Освен шофьора, при тестовете ще има и инженер, който да следи данните, които сензорите на камионите събират в реално време.

„В Америка и Китай, вече се провеждат доста тестове на автономни камиони от ниво 4, но доколкото ми е известно, Scania е първият производител който тества такава технология по пътищата в Европа, заедно с товар.“, това заяви Ханс Норден, ръководител на проекта Hub2Hub

Целта на Scania е да тества технологията в различни части на Европа и Китай през следващите години, а до края на годината от компанията смятат да разширят територията на тестове в Швеция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fate

    5 0 Отговор
    ЖП товарни превози
  • 2 Трътц

    9 2 Отговор
    Тираджии с ай- ти компетентност? Следи за безопасност на пътя? При инцидент кой е виновен компютъра или следящия? Добре, че сме бананова държава и няма да го доживея по нашите прекрасни пътища.

    Коментиран от #4

  • 3 233

    13 0 Отговор
    Ако видите тир без шофьор срещу себе си със сигурност не е от новите,най вероятно тираджията е заспал!Бееегай у банкета!
  • 4 ГЕРП

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трътц":

    Е то за това е охлюва вътре, не да следи а като стане белята и камиона изтрепе 20-30 души да не е виновна корпорацията произвела сбъркания чип а да е виновна мишката дето трябвало да следи!!!!
  • 5 Нищо неразбиращ

    4 0 Отговор
    И какво му е автономното на камиона след като пак има шофьор?
  • 6 1234

    2 0 Отговор
    Пълна глупост, първия тир без шофьор ще бъде обран! Като убие 5 човека челно кой е виновен
  • 7 Ивайло

    4 0 Отговор
    Да се консултират със Стивън Кинг - той има опит с камиони, които се движат сами, хахаха!!! ;))) Справка - филмът "Камиони".
  • 8 Hoho Boho

    0 1 Отговор
    Шофьорите ще останат без работа... МНОГО скоро