Отидете към основна версия

11 516 23

Роторният двигател се завърна (ВИДЕО)

  • роторен двигател-
  • мотоциклет

Той обаче изобщо няма да бъде монтиран на Mazda, както може да се очаква. И дори не на автомобил

Автомобили с роторни двигатели не се произвеждат от 2012 г., когато последната Mazda RX-8 слезе от конвейера. Скоро роторна Mazda трябва да се появи отново, но там моторът вече ще бъде част от хибриден силов тракт.

Едно друго превозно средство с такъв мотор обаче ще бъде пуснато по-рано. Става дума за Crighton CR700W - мотоциклет с роторен двигател, който обаче ще бъде доста скъп - 85 000 паунда.

Мотоциклетният двигател има една от най-високите мощности сред агрегатите с естествено пълнене или познати още, като атмосферни. При обем от само 690 кубика, мощността на този двигател е 220 к.с. при 10 500 об/мин.

Това е мощност, равняваща се на 319 конски сили на литър работен обем. За сравнение, повечето състезателни мотоциклети от MotoGP сериите разполагат с по около 300 конски сили за един литър.

Роторният двигател има много предимства. Първо, той е много компактен и има по-малко части. Моторът на Crighton се състои само от три. В същото време теглото на агрегата е само 24 кг, а заедно с шестстепенна скоростна кутия - 43 кг.

Шасито е изработено от лека алуминиева сплав, а джантите са направени от въглеродни влакна Dymag. В резултат на това CR700W тежи само 129 кг. За сравнение, лекият и мощен Ducati Superleggera V4 тежи 152 кг.

Освен това роторният двигател има по-малко вибрации и е създаден да работи при високи обороти, което го прави идеален за мотоциклет. Имат и специфичен звук на отработените газове. Точно това обещава Crighton - лекота, плавност и звук.

Мотоциклетите ще се сглобяват ръчно и от CR700W ще бъдат произведени само 25 екземпляра. Тоест още преди да е пуснат в производство иновацията вече е колекционерски модел, който с годините само ще поскъпва.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.

Свързани новини