Отидете към основна версия

22 Декември, 2021 21:31, обновена 22 Декември, 2021 21:31 112 585 98

Не дръжте колата на "празен ход" прекалено дълго

  • съвети-
  • двигател-
  • празен ход

Основният риск е свързан със състоянието на моторното масло

Снимка: Shutterstock

Много шофьори все още имат навика да загряват двигателя преди шофиране и това е абсолютно правилно действие, но с работата на празен ход не трябва да се прекалява. Сега ви разказваме защо продължителната работа на празен ход може да убие двигателя.

Основният риск е свързан със състоянието на моторното масло. Факт е, че при ниски обороти скоростта на циркулация на маслото в системата на двигателя намалява, тъй като налягането на течността, както и обемът на изпомпваната смазка, зависят пряко от броя на оборотите на двигателя.

В съвременния двигател елементите се смазват по комбиниран начин: смазка се подава на по-малко натоварени агрегати чрез гравитация или впръскане, а на по-натоварените - под налягане през специални маслени канали. Ако налягането на маслото е ниско, тогава могат да възникнат редица сериозни проблеми.

Трябва да се обърне специално внимание на все по-масовите двигатели с малък работен обем, които се характеризират и с малък картер. При тези мотори, при дълго стоене в задръствания, маслото в картера прегрява и губи голяма част от свойствата си. В резултат на това има риск от сгъстяване на маслото и запушване на маслените канали.

Всичко това води до прегряване и на двигателя и в близко бъдеще може да се наложи основен ремонт. Затова, ако автомобилът често преседява в задръствания, по-добре е да се съкрати интервалът за смяна на маслото, като се гледа не пробег а т.нар. моточасове. Така двигателят ще живее по-дълго.

Освен това при продължителна работа на празен ход горивно-въздушната смес изгаря неефективно, а неизгорялото гориво с примес на масло може да запуши катализатора. Всичко това налага преждевременна смяна на този детайл, който, както всички знаем, съвсем не е евтин.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 245 гласа.

Свързани новини