Отидете към основна версия

31 495 52

Развален термостат: как да отстраните проблема сами и по най-бързия начин

  • термостат-
  • съвети

Ако клапанът на термостата е заседнал в затворено положение (което се случва по-рядко), двигателят със сигурност ще прегрее

За да може двигателят на автомобила да се загрее по-бързо, а също и да се охлажда ефективно, е изобретено едно просто устройство, наречено „термостат“. Основната му функция е да спира притока на антифриз към радиатора, докато двигателят достигне работна температура. Естествено, и термостатът, както всички други възли и агрегати по колата, има може да се повреди, в резултат на което, вместо малък кръг, течността в системата преминава през големия и обратното. Сега ви разказваме как самостоятелно да определите в отворено или в затворено положение е блокирал термостата.

Освен бързото загряване, добрият термостат в колата ви спестява гориво и намалява износването на двигателя. Работата е там, че когато антифризът е студен, термостатът блокира достъпа му до радиатора или, с други думи, до голямата циркулационна верига и кара течността да тече само около двигателя.

По този начин охлаждащата течност се загрява по-бързо и следователно двигателят изразходва по-малко енергия за собствено загряване и достигане на работния температурен диапазон. Когато температурата на двигателя е достатъчна за правилна и безопасна работа, термостатът отваря достъп до големи кръг, която включва охлаждащия радиатор. По този начин се поддържа работната температура на захранващия блок.

Като устройство термостатът е доста прост в своята функционалност. Не се нуждае от мощност, за да работи, защото всичко се основава на физика. Основната работна единица на термостата е цилиндър с топче восъкоподобна смес вътре. Когато восъкът се разтопи, а това се случва при 82 градуса по Целзий, той естествено се разширява и изтласква щифта от цилиндъра, което отваря клапана. Съответно, когато клапанът е отворен, антифризът тече по голяма верига през радиатора.

Ако машината е стояла и е имала време да се охлади, восъкът, свивайки се, се втвърдява, дърпайки щифта с него. И ако в този момент двигателят се стартира, тогава охлаждащата течност отново ще тече по малкия кръг до достигане на необходимата температура. И, разбира се, термостатът не е вечен и има тенденция да се поврежда - той просто се блокира в една от позициите. Какво се случва тогава?

Ако клапанът на термостата е заседнал в затворено положение, двигателят със сигурност ще започне да загрява. Освен това начинът на движение няма да е важен. През лятото това се случва доста бързо. И дори при минусови температури антифризът просто няма да се охлади, ще се нагрее до критична температура и ще търси изходни точки. Като цяло, ако пренебрегнете този проблем, бързо можете да стигнете до ремонт на двигателя.

Ако термостатът е заседнал, но не напълно, тогава двигателят може да загрее, но течността няма да заври. Въпреки това част от него ще влезе в голяма верига, носейки със себе си животворната прохлада. Но това все още не е достатъчно и проблемът трябва да бъде решен.

Но ако клапанът на термостата е напълно отворен или наполовина отворен (както се случва в повечето случаи при такава повреда), тогава започват проблеми от различно естество. При студено време процесът на загряване на двигателя се увеличава значително. Температурата на двигател с отворен термостат няма да се повиши дори през лятото. Двигателят ще работи в по-ниския диапазон на работна температура, което също не е добре. Парното в салона също работи слабо.

Най-лесният начин да определите дали термостатът работи и в какво положение е заседнал е с докосване. Само трябва да докоснете не самия термостат, а тръбите, водещи към радиатора - горни и долни. Първо стартирате двигателя и след това отваряте капака.

Трябва внимателно да докосвате маркучите, в един момент те могат да бъдат много горещи. Преди всичко докосваме долната радиаторна тръба. Ако започне да се загрява почти веднага, то това означава, че термостатът е фиксиран в отворено състояние. Тоест охлаждащата течност тече по голяма верига и ще чакате дълго време, докато двигателят се загрее. Помните ли как термостатът работи правилно? Точно така, така че долната тръба трябва да се нагрява само когато двигателят е загрят до работна температура. Можете да карате в такава ситуация, но ако това се случи през зимата, е некомфортно.

Ако термостатът е затворен и не иска да се отвори, тогава тръбите ще бъдат студени и при горещ двигател. Преди двигателят да прегрее, имате малко време да помислите дали сте готови да пожертвате двигателя и сериозните ремонти със същата сериозна финансова инвестиция и да потеглите, или е по-добре да похарчите минималната сума пари и малко време за да сменете термостата и да дишате спокойно следващите няколко години. Сигурни сме, че мнозинството от вас ще изберат второто.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 41 гласа.

Свързани новини