Отидете към основна версия

13 935 22

Защо е важно да смените моторното масло през пролетта

  • моторно масло-
  • смяна-
  • пролет-
  • съвети

След зимата много шофьори стигат до извода, че колата им се нуждае от нещо като "пролетна поддръжка". Това твърдение е вярно, поне в смисъл на подмяна на моторно масло, ето защо

Снимка: Shutterstock

Моторното масло е една от най-натоварените "части" в автомобила. Дори само защото работи дори когато превозното средство е спряло. Докато двигателят се „мъчи“ (дори по време на паркиране), маслото намалява износването на частите му. На пръв поглед идеята за смяна на моторното масло през пролетта може да изглежда като вид шега. Но при по-внимателно разглеждане този подход е доста разумен. За да разберете това, достатъчно е да запомните, например, че абсолютно всеки двигател с вътрешно горене се износва много повече през зимата, отколкото през топлия сезон.

Това се дължи на т.нар. студен старт, когато в първите секунди на работа на двигателя, триещите му повърхности са лишени от необходимото количество смазка. Малко собственици на автомобили осъзнават, че ускорената скорост на повреда на силовия агрегат продължава, докато достигне работна температура - тоест докато топлинните пролуки между триещите се части не достигнат оптимални стойности. Трябва да сме запознати с факта, че всеки ден през зимата в двигателното масло попада увеличена „доза“ субпродукти от износването, както и с факта, че добавките в маслото изчерпват свойствата си с по-ускорени темпове през студените месеци от годината.

През лятото, когато външната температура е много по-висока, отколкото през зимата, периодът на загряване на „двигателя“ до работна температура е значително намален, което води до по-голяма издръжливост на смазката в двигателя. Всичко по-горе казано предполага, че през зимата (особено ако е била дълга и мразовита) двигателното масло е загубило свойствата си и няма да може да изпълнява правилно функциите си в бъдеще - като по този начин ускорява износването на силовия агрегат. И затова трябва да бъде сменено.

Отделна „песен“ са собствениците на автомобили, които предпочитат да използват „сезонни“ моторни масла. Тоест тези, които наливат нещо по-течно в двигателя за зимата, като 0W-20, а през лятото преминават към "по-дебели", като 10W-40, например. Такива автомобилисти по дефиниция нямат друг избор, освен да сменят смазката в двигателя през пролетта.

Друг случай, когато се препоръчва смяна на моторното масло през пролетта, е, ако собственикът на автомобила планира да работи с двигателя в жегата при големи натоварвания: колата ще влачи тежко ремарке, ще се изкачва по стръмни пътища или, например, ще прекарва строителни материали за вилата през цялото лято. В този случай е силно препоръчително през пролетта в двигателя да се налива прясно масло с повишен вискозитет.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини