Отидете към основна версия

5 015 14

Мъск предупреди: „Starlink може да бъде в опасност в Украйна, използвайте услугата внимателно.“

  • украйна-
  • мъск-
  • интернет-
  • starlink

Милиардерът разясни повече около ситуацията с интернет връзката в страната

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX – Илон Мъск предупреди, че интернет услугите предоставяни от компанията му Starlink могат да бъдат „под прицел“ в Украйна. Американецът отправи предупреждението само няколко дни, след като експерт по интернет сигурността предупреди, че подобни средства за сателитна комуникация могат да се превърнат в цел за Русия.

„Важно предупреждение: В някои райони в Украйна, Starlink е единствената неруска комуникационна система, която все още функционира, следователно шансовете за нападение са значителни. Моля използвайте ги с повишено внимание.“, написа Мъск в една от многобройните си публикации в Twitter.

Той посъветва още потребителите да „използват Starlink единствено когато това е абсолютно наложително, а антената да бъде поставяна колкото се може по-далеч от хора.“. В допълнение, Мъск препоръча още и поставянето на лек камуфлаж върху антената, за да се предотврати лесното ѝ забелязване.

Антените на Starlink приличат на сателитни чинии, използвани за телевизионни предавания, като се свързват към ниско орбитални спътници и осигуряват сравнително бърза интернет връзка.

Освен от Мъск, предупреждения идват и от други места. Джон Скот-Райлтън, старши изследовател по проекта Citizen Lab в Университета в Торонто, също предупреди в Twitter, че терминалите могат да станат руски цели. В поредица от 15 „туита“ той обясни опасностите и предишния опит на Русия.

Вицепремиерът на Украйна поздрави посланика на Украйна в САЩ за подпомагането на бързото одобрение и активирането на Starlink в Украйна.

Инсталирането на терминали за крайни потребители, които се нуждаят от добър изглед към небето, за да се свържат със Starlink, е един от проблемите, според Тим Фарар, специалист по сателитни комуникации. Тъй като високоетажните структури понякога пречат на обслужването, той препоръчва да настроите антената на най-високата съседна сграда.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини