Отидете към основна версия

22 970 53

Смартфоните стават все по-големи, но все още можете да намерите и малки модели

  • samsung-
  • смартфони

Когато Samsung представи първия Galaxy Note през 2011 г., той беше посрещнат със значителен скептицизъм

Note серията е пионер в категорията устройства, които станаха известни като „фаблети“, подходящ дескриптор за телефон между телефоните, който изглежда твърде голям, за да се счита за смартфон, но твърде малък, за да бъде таблет. Забавно как се е променило възприемането на „голямото“.

Оригиналният Note имаше тогава огромен 5,3-инчов екран, размер, почти слаб за днешните стандарти, когато дори смартфоните с под 6-инчови дисплеи са сравнително малко. Общите размери на много телефони нарастват с увеличаването на размерите на екрана през годините, но може би не толкова, колкото може би си мислите. Дизайнерите свиват границите, наречени рамки, около дисплеите на телефоните и понякога премахват физически бутони или ги вграждат под екрана.

За възрастни хора, чието зрение не е това, което беше, привлекателността на по-големите дисплеи е лесна за разбиране.

Но в епоха, доминирана от огромни смартфони, използването на малките устройства дава няколко потенциални предимства. Обикновено плащате по-малко за телефон с по-малък размер, плюс освобождавате място в джоба или дамската си чанта. А хората с по-малки ръце или които обичат да използват телефони с една ръка могат по-лесно да работят с по-малки устройства.

„По-големите телефони се продават и производителите са разбрали съобщението. Размерът на човешката ръка обаче не се е увеличил, така че все още има хора, които искат устройства с размер удобен за работа с една ръка“, казва Ави Грингарт, президент на базираната в Ню Джърси фирма за технологични изследвания Techsponential. „Още едно измерване, което трябва да вземете предвид: размерът на телефона в ръката ви спрямо размера в джоба ви.

Най-новите флагмани на Samsung имат големи екрани и високи цени, а именно Galaxy S22, S22 Plus и смартфонът S22 Ultra се предлагат съответно с 6,1-, 6,6- и 6,8-инчови дисплеи.

Тези дни Google предлага телефони Pixel 6 и Pixel 6 Pro с 6,4- и 6,7-инчови дисплеи и цени, които започват от $599 и $899, вместо по-малкия 5,8-инчов и вече спрения Pixel 4a. По-евтиният модел Pixel 5a от $449 с 5G увеличава размера на екрана до 6,3 инча. Няколко други компании, включително Motorola и OnePlus, произвеждат смартфони с Android.

Това прави Apple като единствения голям производител, който желае да играе с по-малката гама. Производителят на iPhone току-що пусна нов модел SE, който не само има 4,7-инчов дисплей като своя 2-годишен предшественик, но и класически бутон за начало. Наистина, този най-нов SE използва системата за пръстови отпечатъци Touch ID на Apple вместо лицево разпознаване Face ID, за да удостовери потребителя и да отключи iPhone – система, която някои хора биха предпочели.

iPhone SE модернизира предишния модел SE, като добавя 5G свързаност, по-дълготрайна батерия и повече изчислителна мощност чрез подсиления чип A15 Bionic на Apple, същият процесор, който се намира на най-скъпите iPhone. И както при други iPhone, той работи със софтуер iOS 15.

Apple не изостави по-големите телефони. Далеч от това. Списъкът му включва най-добрите телефони iPhone 13 Pro и 13 Pro Max, които могат да се похвалят с 6,1-инчови и 6,7-инчови дисплеи.

Най-новият iPhone SE е малко по-висок от 13 mini, но има по-широки рамки около екрана, което прави дизайна да изглежда малко остарял и дисплеят още по-тесен, особено ако сте прекарали време с по-голям смартфон.

Въпросния модел има много добра камера, но липсва елегантната функция за нощен режим, която се намира на по-скъпите модели, която ви позволява да правите прилични снимки дори в почти тъмна среда. Той също така има един обектив на задна камера, а не комплект обективи, които се намират на по-скъпите устройства.

Вашият избор обикновено е ограничен, ако сте потребител на Android , който търси по-компактно устройство. Сгъваемият Galaxy Z Flip3 на Samsung всъщност има 6,7-инчов дисплей. Когато го затворите, той се побира добре в задния ви джоб.

Може да искате да намерите по-стар модел Android, който все още работи, като гореспоменатия Pixel 4a от Google. Той има 5,8-инчов екран и като цяло е събрал силни отзиви. Можете също да намерите Pixel 4a, който използва 5G, но струва малко повече и има 6,2-инчов екран, който по наша мярка вече не се счита за малък.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.

Свързани новини