Отидете към основна версия

3 714 5

Електрическото Ferrari ще получи двигатели с аксиален поток

  • ferrari-
  • електрически двигатели-
  • аксиален поток

Такива двигатели имат редица предимства пред конвенционалните

Първото електрическо Ferrari ще бъде готово до 2025 година, а компанията е много загрижена за оборудването на бъдещия модел и държи то да е с най-модерните технологии, включително тези, които в момента се използват във Формула 1.

Сред тези технологии могат да бъдат електродвигателите с аксиален поток, които в момента се считат за едни от най-ефективните и компактни. Koenigsegg вече показа нещо подобно . Говорим за наскоро представените електрически двигатели Quark.

Що се отнася конкретно до двигателите с аксиален поток, британската компания Yasa , закупена наскоро от Mercedes, също активно работи върху тях . Германците предприеха тази стъпка по много конкретна причина: бъдещите електрически превозни средства AMG трябва да имат електрически двигатели, които могат да надминат конкуренцията.

Между другото, още преди закупуването на Yasa от германския Mercedes , британците активно си сътрудничиха с Ferrari и дори доставяха своите двигатели с аксиален поток за хибридите SF90 и 296 GTB. Така че италианците са повече от запознати с дизайна на такива двигатели, знаейки всичките им плюсове и минуси.

Ето какво казва Давиде Ферара, ръководител на отдела за електрическо задвижване на Ferrari: „Аксиалните двигатели няма да заменят напълно радиалните, но те могат да предложат различно изживяване при шофиране. И това е красотата, защото всеки може да придаде индивидуалност на своите електрически автомобили."

Електромоторът с аксиален поток е с конструкция, при която пролуката между ротора и статора и следователно посоката на магнитния поток между тях е подравнена успоредно на оста на въртене, а не радиално, както е при по-често срещаните електрически агрегати.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини