Отидете към основна версия

8 205 13

В България се прави най-безопасния летателен апарат (ВИДЕО)

  • авиожир-
  • авио индустрия-
  • самолет-
  • летателен апарат

Авиожирите на родна компания са едни от лидерите в световен мащаб

Страната ни може да се похвали със запазването на авио традициите си и до днешни дни, след като родната компания Ники Ротор Авиейшън отново прославя името и флага ни на световната авио сцена. Повече за нея и нейните постижения ни разказват колегите ни от webcafe.bg, които проследяват цялата история, както на компанията, така и на авиожирите като цяло.

Авиожирът е определян като най-безопасният летателен апарат и е изобретен през 1923 година от испанският авио инженер Хуан де ла Сиерва. Още от ранна възраст той се интересува от самолети и дори успява да сглоби летателна машина от останките на разбил се френски самолет в ранните си тийнейджърски години. По-късно той записва инженерно образование и през 1912 година започва официално да конструира самолети. Две години по-късно самолетът му влиза в употреба на армията на Испания.

За съжаление, обаче, една от летателните му машини се разбива по време на тестове, а заедно с това загива и негов близък приятел, който я управлява. Именно това събитие дава началото на авиожирите, след като де ла Сиерва се зарича да направи най-безопасния летателен апарат в света. За целта той използва ротор за повдигане при ниска въздушна скорост, който при подходяща настройка на стъпката ще продължи да се върти от силите на повдигане и съпротивление, дори да няма механично задвижване. Авиожирът използва свободно въртящ се ротор, който използва преминаването на въздух в посока отгоре-надолу, докато витло разположено в задната част осигурява тяга за движение напред.

Това пък ще позволи контролирано кацане, дори при повреда на двигателя. Само четири години след началото на своите проучвания, инженерът е готов с работещ прототип, който успява да докаже безопасността си само няколко дни след първия си полет, когато двигателя спира във въздуха, но летателната машина се приземява успешно.

По-късно де ла Сиерва е канен на различни изложения и форуми, за да показва изобретението си, а през това време то се развива, като различни компании в Испания, Италия, Германия, а вече и България започват да го произвеждат. В днешни дни авиожирите се използват за наблюдение на пожари, трафик, охрана, кадастрално заснемане, различни цели на военните или дори любителски полети. Те имат предимство с това, че се нуждаят от 150 метра за излитане и по-малко от 50 метра за кацане на равна повърхност.

През 2000 година се заражда и българската компания за производство на авиожири, като по това време създателят ѝ Николай Николов разработва прототип на хеликоптер, който е съпътстван от множество трудности и перипетии. Той разказва, че първо е бил пилот на самолет, след това на хеликоптер, но на по-късен етап открива авиожира и се запознава от близо с уникалната за него, а и много други машина.

Следващите години на новия век Николов прекарва в изучаването на авиожира, посещава авиофоруми и успява да проучи в детайли машината, както и всичките предимства и недостатъци на тогавашните машини. Само четири години по-късно с помощта на екип от професионалисти, компанията създава първия български авиожир. Николов описва това като сбъдване на мечта, която освен негова е и на други хора.

Много важно място във фирмата заема и дъщерята на Николов – Миглена Копчева, която е управител. "За мен семейният бизнес е религия. Това, което баща ми създава, обвързва много силно и емоционално мен, както и моето семейство. Прекарали сме стотици часове в дебати и обмисляне заедно с конструкторите. Неописуемо е, когато видиш чертаните милион път планове претворени в реалността, извън белия лист хартия", коментира Копчева.

Първият модел на компанията – Lightning е и първият авиожир в света с опашка излизаща от винта, а в момента е в процес на сертифициране в Германия. Паралелно с това компанията постига и огромни успехи с втория си модел Kallithea. Той е с карбонова конструкция и може да лети със скорост от 35км/ч до 180км/ч. Максималната височина, която може да достигне е 3000 метра, а продължителността до 4 часа, което е напълно достатъчно за полет между повечето населени места в страната ни.

Моделът е оценен и на международната сцена, след като тази година изминава 3200 километра в САЩ като каца на сцената на EAA AirVenture Oshkosh, едно от най-големите авоишоута в света. На друго събитие в Ментон по случай 60-годишнината на Popular Rotorcraft Association, машината печели награда за най-добрата машина в своя клас, след като няколкодневен полет не се отрязва по никакъв начин на летателния апарат и той изглежда като нов.

Николов и компанията му могат да се похвалят и с признанието на рода де ла Сиерва, след като правнучката на създателя идва в България, за да види произведението на Ники Ротор Авиейшън. Тя казва, че делото на де ла Сиерва е продължено в страната ни и описва машината като невероятна с просторна кабина, която дава усещането за реене над облаците. Правнучката, която също се занимава с авиоинжнерство споделя, че ще се радва да обедини името на нейния дядо и на българската компания в авиожир, който да покаже развитието на машините през последните 100 години.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.

Свързани новини