Отидете към основна версия

27 348 20

Бедният българин налита на най-скъпото

  • смартфон-
  • марка-
  • съвети

Българинът налита на най-скъпите мобилни телефони. Това се потвърждава и от справка в сайта за безплатни обяви bazar.bg. Към момента там се предлагат почти 1900 iPhone. На второ място са смартфоните на Samsung с 1800 оферти. Значително по-малко са телефоните от марката Nokia – 1300. Sony Ericsson, LG, HTC и Motorolla са слабо застъпени. Част от най-скъпите телефони директно се оферират в евро. Така например, iPhone 5 се оферира на цена от 560 EUR. BlackBerry Porsche Design P’9981 може да се купи срещу 530 EUR. Samsung остава безспорния лидер и в трите ценови класа. Едни от най-старите модели – S5360 Galaxy Y, може да се намери и за 150 лв.

Репликите са също много разпространени. Почти по-равно е предлагането между най-популярните у нас марки – iPhone и Samsung. iPhone 4 например, може да се намери за 110 лв., а цената на следващия модел е около 230 лв. Тези, които предпочитат Samsung Galaxy S4, но не могат да си позволят оригинала, имат опция да си купят имитация срещу 140 лв. Корейска реплика на по-стария модел – Samsung Galaxy S3 се оферира на цена от 120 лв.

Трудно ще намерите реплики на Sony Ericsson и Vertu. Ако сте фен на тези марки ще трябва да платите висока цена за реални модели. Нов Sony Xperia S се продава срещу 514 лв. С около 100 лв. по-скъп е Sony Xperia Z с 16 MB вградена памет – 649 лв. Един от най-скъпите телефони, които могат да се намерят в момента на пазара е Vertu Ascent Ti Knurled. Цената му е 2500 лв.

Какво е добре да имате предвид, когато си купувате нов GSM?

1. Надпреварата между отделните фирми за доминиране на пазара прави избора на смартфон трудна. Затова е добре да прегледате детайлно ревютата на моделите, между които се колебаете. Много специализирани сайтове разполагат с опцията „сравни”. Там най-ясно може да видите разликите и приликите между две два модела смартфони.

2. Да изберете предпочитана операционна система. Най-разпространените са iOS, Android и Windows. И за трите има достатъчно информация. Съобразена с вашите изисквания може да намерите най-доброто за вас.

3. Определете се към ценовия клас смартфони – нисък (250-300 лв.), среден (400-600 лв.) и висок (над 800 лв.). Различните класове предлагат различни опции. В зависимост от това кои ще ползвате се определя и към кой клас ще се насочите.

4. Големината на дисплея. Това е едно от нещата, с които купувачите не са склонни да правят компромис. Ако дисплеят е твърде малък или прекалено голям, ще ви дразни и в двата случая.

5. Най-важното – отговорете си на въпроса точно за какво ще ползвате телефона, за да не плащате за нещо, което след това ще се окаже, че не ви е нужно.

Ако офертите на големите вериги магазини за техника са ви високи или пък GSM-операторът, към който сте абониран, не ви предлага смартфон на атрактивна цена, може да откриете такъв в сайта за безплатни обяви bazar.bg.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини