Отидете към основна версия

7 569 7

Нов вид електромори за електрическите автомобили

  • електромотор-
  • магнит-
  • технология

В Япония създадоха двигател за електрически автомобили без неодимови магнити

Японският производител на метали Proterial разработи прототип на двигател за електрически превозни средства, който използва магнити, които не съдържат неодим (постоянни магнити, направен от сплав на неодим, желязо и бор ).

Неодимовите магнити са най-разпространеният тип, използван в момента в двигателите на електрически превозни средства, но тъй като Китай е основният източник на тези редкоземни елементи, редовното снабдяване е проблем. Новият магнит се състои основно от ферит.

От Proterial, известен преди като Hitachi Metals, твърдят, че феритните магнити, които са предимно от железен оксид, могат да се използват в двигателите на електрически автомобили. Сега компанията е разработила прототип на двигател за електрическо превозно средство, който използва тези магнити и провежда тестове за ефективност.

Според представители на компанията, тестовете на прототипа са потвърдили възможността за постигане на необходимата мощност на двигателя за електрически превозни средства.

Феритните магнити имат само една десета от силата на неодимовите магнити и все още не се използват в основните типове електрически двигатели. Proterial казва, че са разработили технология за увеличаване на мощността на двигателя чрез ново магнитно устройство.

Proterial не възнамерява да произвежда масово собствени двигатели, а само да продава феритни магнити и други материали на производителите на двигатели. Компанията планира да постигне пълномащабно внедряване на технологията до началото на 2030 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини